latinica  ћирилица
03/12/2020 |  17:50 ⇒ 19:47 | Аутор: РТРС

Додик у УН: Земљама потребна средства за борбу против пандемије и опоравак (ВИДЕО)

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у обраћању на посебној сједница Генералне скупштине УН посвећеној пандемији вируса корона да су земљама потребна финансијска средства за борбу против пандемије и улагања у опоравак.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је рекао да у том смислу БиХ подржава став Уједињених нација да је финансијска подршка кључни аспект солидарности и да породица УН треба да реагује на све аспекте кризе.

Он је истакао да је пандемија вируса корона глобални здравствени изазов који захтијева глобални одговор.

Додик је рекао да је здравствени систем Републике Српске, као и ФБиХ и Брчко дистрикта, у досадашњем периоду адекватно одговорио изазову пандемије ковида 19, захваљујући планирању и спровођењу институционалних мјера, залагању медицинских професионалаца, као и одговорности грађана и заједнице у цјелини.

- Одговору на пандемију значајно је допринијела и добра међународна сарадња. Дио активности реализован је уз помоћ СЗО, Европске комисије, Генералног директората за здравље и сигурност хране, Европског центра за превенцију и контролу болести, те многих држава донатора на чему смо сви захвални - истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик је нагласио да су земљама потребна средства, како за борбу против пандемије, тако и за опоравак привреде.

- Подаци за економски извјештај Европске комисије за трећи квартал 2020. године показује да је БДП за 9,3 одсто мањи него за претходну годину, што се тумачи посљедицама пада и смањења раније договорене приватне потрошње и извоза - навео је Додик.

Он је рекао да су пад запослености, за који се стварни подаци теже могу установити, и повећање робног трговинског дефицита изазавали негативне посљедице на дефицит текућег рачуна БиХ, банковне зајмове, али и кредите домаћинстава.

Додао је, такође, да подаци показују да су жене радници и власнице предузећа теже погођене посљедицама пандемије по привреду у односу на мушкарце.

Додик је рекао да су видљиви резултати у региону постигнути примјеном система зелених коридора на одређеним граничним прелазима, те да је план да се то примијени и на промет роба са ЕУ.

- Јачамо сарадњу у оквиру ЦЕФТА, уз испуњавање ЦРМ и Зелене агенде коју смо усвојили на Самиту у Софији 10. новембра ове године - навео је он.

Додик је истакао да криза узрокована вирусом корона са собом носи велике изазове за све сфере живота, па тако и у области безбједности, нарочито у погледу илегалне производње и кријумчарења дрога те миграција.

- Посебно морамо да нагласимо да се од 2017. године сусрећемо са масовним и незаконитим уласком миграната у земљу. Тренд је настављен и у 2018, 2019. па и у овој години - навео је он.

Додик је рекао и да су на почетку пандемије богате земље заборавиле на мале, те да су се регионалне организације понашале као да немају стратегију ни ресурсе да помогну, како својим чланицама, тако и осталима.

- Чак је и ЕУ поклекла у првим седмицама, показавши сву слабост једног великог система неспремног на обимност и дубину кризе која нас је задесила - сматра предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик је истакао да је у таквој ситуацији, легитимно право сваке земље, а посебно оне ограничених ресурса, да потражи помоћ пријатеља на међународној сцени и излаз из кризе како би сачувала људске животе.

- Никада више, ни једна земља, нити један народ не би смио да се осјети усамљен и напуштен од свих. То и јесте сврха Уједињених нација - поручио је Додик.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ је поручио да су човјечанству, у времену неизвјесности, потребне солидарност и заједништво, не само на локалном, већ и на регионалном и глобалном нивоу.

- Ова пандемија је јасно показала да нико није сигуран, док сви нису сигурни - поручио је Додик.

На дводневној сједници Генералне скупштине УН учествују лидери и министри из више од 140 држава.