latinica  ћирилица
03/12/2020 |  19:34 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Додик критиковао саопштење ПИК-а (ВИДЕО)

Саопштење Савјета за спровођење мира у БиХ изазвало је реаговања у Српској. Право на самоопредјељење народа уврштено је у Устав БиХ, који је дио Дејтонског мировног споразума, а високи представник се понаша као да то није прочитао, рекао је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Ниједан став ПИК-а до сада није испуњен, каже Додик, а савјет да промијени своју полтиику за шест мјесеци је неозбиљан, јер ни то, истиче, није надлежност високог представника.

Управни одбор ПИК-а поново је у свом извјештају нагласио да ентитети немају право на отцјепљење од БиХ, да они правно постоје само на основу Устава БиХ, који је саставни дио Дејтонског споразума и да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће, те се морају проводити.

Руска Федерација поново је издвојила мишљење и није подржала извјештај. У ПИК-у изгледа нису прочитали Устав, одговара српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

- Стално нам говоре да је саставни дио Устава БиХ Конвенција о људским правима и слободама у којој пише да народи имају право на самоопредјељење, а не националне мањине. Тај правични свијет не дозвољава Србима у БиХ самоопредјељење, а Шиптарима, као националној мањини на Косову, покушава да подржи неку државу. То је неправедан однос - каже Додик.

Препорука високог представника да у року од шест мјесеци промијеним своју политику, поново је ван његове надлежности, рекао је Додик и додао да мијешање у унутрашње политике у БиХ не стоји ни у Дејтонском споразуму. На исту препоруку, која је дошла од члана Предсједништва Шефика Џаферовића, да промијени своју политику, или ће нестати са политичке сцене, Додик одговара - смијешно.

- Замислите какав је то доживљај и сигурно је да се људи у Сарајеву заносе. Не мислим мијењати политику, а Инцка се не бојим, његове пријетње су празна прича и изазивам га да ме промијени - хајде мајсторе да видим како ћеш то урадити - закључио је Додик.

Додик је поновио да је ПИК нелегално тијело, да је туторства и препорука шта да се ради доста и да би високом представнику најбоље било да оде из БиХ, а та функција да буде и формално укинута.