latinica  ћирилица
03/12/2020 |  22:51 ⇒ 22:51 | Аутор: СРНА

"Балканска зима - непријатељ мигрантима"

Мигранти су суочени са хладном зимом на Балкану, која за њих представља још једног непријатеља усљед несигурности и тешких услова у којим се налазе на свом дугом путовању, пише АП.

Агенција наводи да многи мигранти остају у импровизованим камповима у западном дијелу БиХ и покушавају да остану суви и да се колико-толико утопле усљед првог снијега који је пао ове седмице.

У извјештају се истиче да су шатори, направљени од комада најлона и штапова, лош заклон за мигранте, који су под снијегом и мокри, те да ватра коју запале може тек мало да их загрије.

Агенција истиче да мигранти носе вунене капе и кабанице, али да то није довољно.

- Сада је веома хладно, прошле ноћи смо имали велики проблем. Много патимо, немамо гдје да спавамо - изјавио је тридесетогодишњи Ахмед /22/ из Бангладеша, који се представио само именом, као што то чини већина миграната који илегално прелазе границе.

Он је додао да је ситуација "немогућа" усљед доласка зиме.

АП подсјећа да је БиХ прошла кроз разарајући рат деведесетих година прошлог вијека, а да се сада бори са приливом миграната, од којих се већина налази близу границе са Хрватском, која је чланица ЕУ.

У извјештају се напомиње да мигранти покушавају да пронађу илегалне руте за улазак у Хрватску, те да су изложени потискивању и насиљу које врши хрватска полиција.

Снијег је, чини се, изненадио мигранте у импровизованом кампу у насељу Поље код Велике Кладуше, што се види из чињенице да су оставили незаштићене ствари, укључујући одјећу, ципеле и чизме, које су мокре од падавина, наводи АП.

Агенција јавља и то да мигранти покушавају да на ватри спреме храну, осуше одјећу или макар угрију руке усљед велике хладноће.