latinica  ћирилица
04/12/2020 |  08:01 ⇒ 08:01 | Аутор: СРНА

Петковић: У основи албанизације српске културе је фашизам

Директор Канцеларије у Влади Србије за Косово и Метохију Петар Петковић упозорио је међународну заједницу да иза настојања да се албанизују српски културни споменици стоји добро организовани покрет и најобичнији екстремизам прерушен у псеудонауку "који је у својој основи само фашизам".
Петар Петковић - Фото: Facebook
Петар ПетковићФото: Facebook

- Паралелно са изливима екстремистичке мржње и исламистичког вјерског радикализма на Косову и Метохији, континуирано смо суочени са једним малигнијим и можда чак и опаснијим трендом, а то је настојање да се српска култура и историја албанизује - навео је Петковић у писаној изјави.

Он је истакао да је ријеч о настојању да се пропагандистичком и псеудоисторијском аргументацијом српска култура и историја посвоји, како би се и у области духовне и материјалне културе доказала недоказива и суштински фашистичка теза да су простори Космета одувијек били албански и само албански, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Петковић је упозорио да је само наизглед безначајна објава пећког портала на албанском језику који је, уз фотографију Пећке патријаршије, навео да је то "православна албанска црква".

Он поручује да не треба олако прелазити преко било ког покушаја да се централна мјеста српске вјере и бисери српске културе ставе у контекст примитивних етноцентричних великоалбанских концепата.

- Ријеч је о организованом и синхронизованом дјеловању инспирисаном и вођеном из ултранационалистичких великоалбанских кругова, и бесмислене тврдње и провокације попут најновије да је Пећка Патријаршија православна албанска црква припадају истој идеолошкој матрици из које су рођене и сулуде тврдње да су Високе Дечане градили Албанци или да су Немањићи заправо династија Нимани - наводи Петковић.

Напомињући да албански народ има богату историју и културу на коју треба да буде поносан, Петковић је подсјетио да су Албанци често у историји помагали и штитили српска света места.

- Зато је овај тренд преотимања туђе културе и фалсификовања историје у суштини и изневјеравање албанских традиционалних вриједности. Позивамо и све умјерене Албанце на Косову и Метохији да се, у име мира и суживота, успротиве вријеђању и ниподаштавању српске културе и историје - поручио је Петковић.