latinica  ћирилица
04/12/2020 |  08:04 ⇒ 08:05 | Аутор: СРНА

Ресторани и кафићи раде до 17.00 часова

У Србији ће од данас радним данима до 17.00 часова радити угоститељски и објекти из области спорта и рекреације, као и културе, те тржни центри и кладионице, док ће викендом бити затворени, најновије су мјере у борби против вируса корона које је усвојила Влада.
Кафићи у вријеме короне -
Кафићи у вријеме короне

Надлежне инспекције и комунална милиција строго ће контролисати поштовање ових мјера, саопштено је из Владе Србије.

Угоститељским објектима је дозвољено да обављају дјелатности доставе хране нон-стоп, 24 часа током седам дана у недјељи, као и осталим привредницима чија је то основна дјелатност.

Усвајајући препоруке Кризног штаба за борбу против вируса корона, ограничено радно вријеме радним данима од 5.00 до 17.00 часова и забрана рада викендом односи се на кафиће, ресторане, барове, ноћне клубове и сплавове.

Ова мјера односи се и на тржне центре, продавнице гардеробе, кладионице, коцкарнице, дјечије играонице, фризерске и козметичке салоне, салоне за његу љепоте, објекте из области спорта и рекреације - теретане, фитнес-центре, базене, спа-центре, балоне за фудбал, кошарку, тенис или било који други рекреативни спорт.

Остали објекти - продавнице прехрамбене индустрије, трговинске радње, малопродајни објекти, као и трафике, киосци и радње у које се по правилу не улази у објекат приликом куповине могу радити како радним данима, тако и викендом, до 21.00 час.

Апотеке и бензинске пумпе /за дјелатност продаје горива/, могу да раде нон-стоп, свакога дана без ограничења.

Пијаце ће бити отворене и у данима викенда од 6.00 до 15.00 часова.

Још један изузетак представљају ресторани и барови који се налазе у оквиру хотела и приватних смјештаја, који могу пружати услуге само и искључиво регистрованим и пријављеним гостима до 21.00 час свакога дана.

Ординације и лабораторије које пружају медицинске услуге могу да раде током цијелог дана, укључујући и викенд.

Професионални спортисти могу користити спортске објекте за припреме за своја такмичења у току викенда.

Објекти и установе из области културе - биоскопи, позоришта, музеји и галерије моћи ће раде радним данима, као и суботом и недјељом, до 17.00 часова.

Објекти и радње у којима се пружају услуге при чијем вршењу није потребно присуство корисника или су присуство и контакт ограниченог трајања, попут сервиса бијеле технике, техничких сервиса, кројача, обућара и стаклорезачких радњи могу радити радним данима до 21.00 час, а суботом до 17.00.

Влада Србије и Кризни штаб апелују да се сви грађане понашају одговорно и не окупљају се у становима, приватним смјештајима нити у било којим другим просторима, јер тиме угрожавају сопствено и здравље своје породице и представљају ризик по цјелокупну околину.

У саопштењу се подсјећа да остају на снази добро познате епидемиолошке мјере и препоруке, попут ношења маске у свим затвореним просторима, редовно прање руку, држање одстојања од других људи, дезинфекција свих површина, као и често провјетравање просторија.