latinica  ћирилица
04/12/2020 |  09:01 ⇒ 05/12/2020 | 19:23 | Аутор: РТРС

Конзумацијом витамина и суплемената јачамо имунитет (ВИДЕО)

Због страха од вируса корона ситуација у којој се тренутно налазимо промијенила је навике купаца, па је увелико повећана потражња за витаминима.
Витамини - Фото: РТРС
ВитаминиФото: РТРС

Љекари су сагласни да су витамини и суплементи за јачање имунитета најјача одбрана од вируса корона.

Ипак, ма колико дјеловали безазлено, важно је да се и додаци исхрани уносе контролисано.

Након што су у првим мјесецима са рафова апотека у једном тренутку нестали алкохол и дезинфикациона средства, сада је постао проблем наћи витамине и суплементе за подизање и јачање имунитета.

Због страха од ковида 19, витамине сада пију и они код којих је потврђен вирус и они код којих није.

Ипак, има и оних којима овакви препарати нису потребни, па имунитет јачају искључиво домаћом исхраном.

Најтраженији производи у апотекама од почетка пандемије јесу управо додаци исхрани. Купци најчешће на своју руку узимају мјесечне залихе, а највише траже витамине Ц и Д, те минерале селен и цинк.

Свакодневне информације о порасту броја заражених вирусом корона, кажу фармацеути, доводе све већи број грађана у апотеке, а продаја је у односу на период прије појаве вируса скочила и до 50 одсто.

- Тренутно се код лијечења короне препоручује витамин Д од хиљаду јединица, одмах ту нам треба цинк, њега би требало узимати у дозама од 10-15 милиграма и то би задоољило потребе - појашњава фармацеут Милица Мискин.

Ипак, кажу фармацеути, витамини нас не штите од инфекције, али могу допринијети да прођемо са благим симптомима и без теже клиничке слике.

Иако су благодети ових суплемената вишеструке за организам, препорука је да се користе дозирано.

- То све зависи које сте старосне доби, нећемо дати исту дозу дјетету од пар мјесеци, особи од 30 година или жени што улази у менипаузу. Ако пијете у континуитету три мјесеца, онда морате направити паузу од мјесец дана а ако има потребе наставља се опет са суплементацијом - додајњ Милица Мискин.

Наравно, осим витамина и суплемената за подизање имунитета, важну улогу има и исхрана.

Зато се потрудите да у организам уносите што више воћа и поврћа, којег у овом периоду има у изобиљу.