latinica  ћирилица
04/12/2020 |  10:53 ⇒ 13:34 | Аутор: РТРС

Циљ измјена у Гарантном фонду боља искориштеност кредитног потенцијала

Одлуком о измјенама правног оквира Гарантног програма Републике Српске, која је утврђена на сједници Владе Републике Српске, измијенила поједине ставке у Гарантном програму с циљем боље искориштености кредитног потенцијала и већег обухвата циљне групе клијената, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.
Министарство финансија (фото: Илустрација) - Фото: РТРС
Министарство финансија (фото: Илустрација)Фото: РТРС

Измјене Одлуке се односе на повећање рока отплате са четири на седам година, а максималан износ за микропредузећа овим би измјенама био повећан са 30.000 на 50.000, за мала предузећа на 200.000 КМ, а за средња предузећа 400.000 КМ, саопштено је из ресорног министарства.

Кажу да ће посредством Гарантног фонда, Република Српска и даље гарантовати тим предузећима за 70 одсто сваког појединачног кредита, не само за обртни капитал, већ и за технолошко унапређење, како би био олакшан наставак пословања у условима пандемије.

Доношењу Одлуке претходила је свеобухватна анализа досадашње реализације и постигнутих ефеката, коју је Министарство финансија извршило уз консултације са банкама, микрокредитним организацијама укљученим у програм и привредним субјектима, корисницима кредита.

Гарантни програм, као дио укупних мјера Владе Републике Српске и Министарства финансија, доприноси опоравку привреде од економских посљедица пандемије.

- Најосјетљивија су микро, мала и средња предузећа која имају проблема са колатералом и тешко долазе до банака, те су због тога у дијалогу са банкама и микрокредитним организацијама укљученим у програм, као и са привредним субјектима потенцијалним корисницима кредита, идентификована питања која су се у пракси показала као ограничење за бољу искоришћеност Гарантног програма - наводи се у саопштењу.

Једна од измјена је брисање услова позитивног пословања привредних субјеката са 31. децембром 2019. године, а и истовремено, задржан је услов уредне отплате кредитних обавеза на датум 16. марта 2020. године /тражилац кредита, и даље, не може бити субјект чији је кредит на поменути датум био у статусу неизмирења обавеза/.

Предложеним измјенама је дозвољено рефинансирање постојећих кредита, само под условима: да се обавезе по тим кредитима уредно измирују, да се новим кредитом из Гарантног програма добијају повољнији услови за клијента, те да је потреба рефинансирања узрокована утицајем пандемије.

Уговором о гарантовању закљученим између Гарантног фонда Републике Српске и банака, односно микрокредитних организација биће утврђена додатна ограничења у вези са кредитима који се одобравају за намјену рефинансирања.