latinica  ћирилица
04/12/2020 |  11:39 ⇒ 11:39 | Аутор: СРНА

Линта позвao Србе да гласају за листу "Остајте овдје"

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је данас све Србе из Мостара да 20. децембра искористе историјску шансу и подрже српску листу "Остајте овдје - заједно за наш Мостар", коју предводи угледни љекар и хуманиста Велибор Миливојевић.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је поручио да од сваког појединца зависи да ли ће Срби у Мостару коначно имати легитимне представнике.

- Од пресудне је важности сваки глас и зато је посебно важно да Срби из Мостара који живе у Србији, али и широм свијета провјере своје поштанске сандучиће и попуне гласачке листиће - навео је Линта у писаној изјави.

Он је указао да су на посљедњим изборима 2008. године и ранијим, у Градско вијеће или скупштину "бирани Срби са изборних листа бошњачких, хрватских и такозваних грађанских странака који нису говорили о стварним проблемима Срба".

- Да би Мостар вратио, барем донекле, душу коју је имао у времену Алексе Шантића и Османа Ђикића и да би постао љепши град, веома је важно да се у Градском вијећу чује аутентичан српски глас - поручио је Линта.

Према његовим ријечима, преостали Срби у Мостару дискриминисани су у готово свим областима друштвеног и јавног живота и немају никаквих права.

- Срби нису конститутиван народ у Херцеговачко-неретванском кантону, немају право на свој језик и образовање, не могу се запослити у државним институцијама и јавним предузећима јер су мјеста унапријед подијељена за Бошњаке и Хрвате, а из буџета за српску заједницу се издвајају занемарљива средства - навео је Линта.

Он је напоменуо да је један од важних предуслова побољшања положаја Срба у Мостару да се коначно примијени одлука Уставног суда из 2000. године и да Срби постану конститутиван народ у четири кантона с хрватском већином.

Линта је додао да, када би се поштовале законске одредбе, не би било незапослених Срба јер би 20 одсто радних мјеста у институцијама требало да буде обезбијеђено за Србе.

- Због свега тога, битно је да Срби у Мостару имају своје истинске представнике у Градском вијећу који би се борили за свој народ - закључио је Линта.

Локални избори у Мостару биће одржани 20. децембра.