latinica  ћирилица
04/12/2020 |  12:15 ⇒ 12:27 | Аутор: СРНА

Вучић: Нада да се отаџбина више неће морати бранити ратом

Предсједник Србије Александар Вучић упутио је честитку поводом Дана војних ветерана, у којој је истакао да је увјерен да више неће морати ратом и оружаним сукобима да бране отаџбину од непријатеља.
Александар Вучић - Фото: СРНА
Александар ВучићФото: СРНА

- Ви, војни ветерани, негујући традиције старих ратника Војске Краљевине Србије, дугу више од једног вијека, на најбољи начин показујете да су успомена на претке и историја коју имамо наш понос, јер ми смо данас овдје гдје јесмо, поред осталог захваљујући управо њима - истакао је Вучић у честитки.

Он је рекао да су њихова храброст и упорност најбољи докази да је у животу све могуће, те захвалио војним ветеранима на жртвама које су поднијели, уз обећање да она није била узалудна и да, иако их више нема, њихов дух наставља да живи вјечно.

- У нади да ћемо као и до сада бити јединствени у намјери да градимо стабилну будућност кроз обезбјеђење економског напретка, очување интегритета Србије и идентитета Војске Србије, честитам вам празник - навео је Вучић.

У Србији се Дан војних ветерана обиљежава 4. децембра, када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату између савезника Србије, Црне Горе и Бугарске са једне и Отоманске царевине, као поражене, са друге стране.

Тада је 400.000 бораца Војске Краљевине Србије постало "стари ратник", односно војни ветеран.