latinica  ћирилица
04/12/2020 |  12:45 ⇒ 12:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Новогодишњи концерт у Бечу без публике

Новогодишњи концерт Бечке филхармоније биће одржан 1. јануара, као и сваке године, али овај пут без публике због пандемије вируса корона.
Бечка филхармонија - Фото: ТАНЈУГ
Бечка филхармонијаФото: ТАНЈУГ

Аустријска влада одлучила је да до 7. јануара неће бити концерата са публиком у Аустрији и тако ће бити и на највећем музичком догађају свијета којим се улази у нову годину.

Директор Бечке филхармоније Данијел Фрошауер најавио је да ће Новогодишњи концерт бити одржан у празној дворани.

- Мораћемо да се прилагодимо ситуацији да нема публике која ће аплаудирати, што је ново искуство за оркестар. Мораћемо нешто драматуршки да смислимо - објаснио је он.

Бечка филхармија неће остати потпуно без аплауза, пошто је јавни сервис Аустрије (ОРФ), који преноси концрт уживо, смислио интерактивне овације.

У сарадњи са једним предузећем у Грацу успостављена је платформа захваљујући којој сваки регистровани гледалац може да аплаудира на крају оба дијела концерта, а тај аплауз ће се чути и у Златној дворани "Музикферајна" преко 20 звучника.

Фрошауер каже да се никада није размишљало о отказивању концерта.

- Било би немогуће да нема тог концерта, и у међународним размјерама", нагласио је Фрошауер, подсјетивши да Новогодишњи концерт прати више од 30 милиона гледалаца пред малим екранима широм свијета.

Тај концерт је, подвлачи, порука цијелом свијету.

Концертом ће дириговати Рикардо Мути, а програм је фокусиран на Штраус династију.

Како концерт не би угрозио здравље музичара, бечка филхармонија примијениће све важеће мјере.

Тако ће музичари бити подијељени у два пула, један оркестар бечке опере и други за Новогодишњи концерт, који ће бити редовно тестирани.

О финансијским посљедицама корона кризе он није желио детаљно да се изјашњава, изузев да бечка Филхармонија због панемије има велике губитке.

Тако је отказано 35 концерата током првог закључавања, на прољеће, што је био велики финансијски удар.