latinica  ћирилица
04/12/2020 |  13:37 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Награде за најбоље волонтере у Српској

Републичка награда за најбољег организатора волотирања додијељена је Црвеном крсту Републике Српске, који је награђен плакетом и новчаним износом у вриједности четири просјечне плате у Српској, што износи 3.624 КМ.
Соња Давидовић, Сњежана Ковач, Јована Поповић и Милан Дувњак - Фото: СРНА
Соња Давидовић, Сњежана Ковач, Јована Поповић и Милан ДувњакФото: СРНА

Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске је, поводом 5. децембра Међународног дана волонтера, наградило је најбољег организатора волонтирања и четири најбоља волонетар у Српској.

Најбољим волонтерима проглашени су Момир Ашоња из Источног Сарајева, Дарко Вранић из Фоче, Јована Поповић из Шамца, те Милан Дувњак из Градишке, који су награђени медаљама и новчаним износом од по 1.812 КМ или вриједност двије просјечне палте.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић рекла је да је ова година за све била велика опомена, те да је подсјетила грађане на потребу да буду одговорни, емпатични и да помогну једни другима.

Након пријема за добитнике Републичке награде за волонтирање, Давидовићева је навела да је ово прилика да се захвали свим волонтерима у Српској, који много чине за друштвену заједницу, али и за сваког појединца којем је потребна било каква помоћ.

- Улога волонтера у пандемији вируса корона била је изузетно значајна, због чега данас желимо да захвалимо свима који су радили за добробит других. Сви ови млади људи су мотивација другима да буду хумани - рекла је Давидовићева новинарима у Бањалуци.

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Сњежана Ковач изразила је задовољство због награде за најбољег организатора волонтирања.

- Данас само овдје у име 3.000 волонтера окупљених у организацијама Црвеног крста Републике Српске, који су остварили 288.000 сати волонтерског рада. Срећна сам што је Министарство препознало Црвени крст као организацију којој треба да се да овакво признање. Ова награда је само вјетар у леђа за наше волонтере - рекла је Ковачева.

Она је додала да ова организација окупља волонетере од основношколског узраста до касних година, истичући да су сви добродошли.

Један од најбољих волонетар у Српској Јована Поповић из Шамца навела је да је ове године имала 1.296 часова волонтерског рада.

- Због пандемије је ова година била препуна изазова, али настојали смо да их све савладамо. Лијеп је осјећај када знате да је неко препознао ваше залагање и ова награда је резултат вишегодишњег рада - навела је Поповићева.