latinica  ћирилица
04/12/2020 |  13:44 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Село Награђе посјећују туристи из цијелог свијета

Туристи из цијелог свијета долазе у Дрвар и посјећују средњовјековни Висућ град у селу Награђе, надомак Дрвара, у којем су пронађени темељи цркве за коју се претпоставља да је најстарија православна богомоља у БиХ.
Висућ град, Дрвар - Фото: СРНА
Висућ град, ДрварФото: СРНА

- Наше село Награђе протеклих дана постало је право мало туристичко мјесто јер управо ту мирно спавају остаци средњовјековног Висућ града. Туристи долазе из цијелог свијета, обилазе и диве се грађевини на литицама - рекао је Срни предсједник Удружења "Награђе - Црна краљица" из Дрвара Часлав Шобот.

Он истиче да Награђе и Висућ град, као и православна богомоља, крију много тајни из тог времена.

- Највећа тајна су пронађени остаци људског скелета у самој цркви, као и многа Божија чуда која су осјетили многобројни посјетиоци који су били на пронађеним светим темељима богомоље у Награђу - каже Шобот.

Према његовим ријечима, интересовање туриста за посјету овом мјесту свакодневно расте.

- Добијамо позиве, поруке подршке, питања, али одговор је један: "Дођи у Награђе да заједно корачамо стазама којима су корачали краљеви" - каже Шобот.

Према његовим ријечима, планирано је да у наредном периоду буде уређен прилаз како би приступ ка Висућ граду био лакши.

Начелник Дрвара Душица Рунић рекла је да је у току израда пројекта за асфалтирање пута у дужини од два километра.

- Због недостатка новца, пројекат ће бити кандидован на неки од јавних позива - навела је Рунићева.

У селу Награђе, надомак Дрвара, пронађени су темељи цркве за коју се претпоставља да је најстарија православна богомоља у БиХ.

У средњем вијеку у Босни било је око 300 двораца. У добро скривени Висућ град код данашњег Дрвара, бјежећи од Турака, дошао је краљ Стефан Томашевић са супругом Јеленом и њиховим сином Лазаром, причају мјештани села Награђе, чије су њиве и куће тик уз ово право историјско и културно благо.