latinica  ћирилица
04/12/2020 |  13:57 ⇒ 14:24 | Аутор: СРНА

Даун синдром центар: Са московским фондом у борби против стигме

Директор Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић истакао је значај сарадње ове установе са московским Хуманитарним фондом за особе са Дауновим синдромом "Даунсајд ап", која је успостављена данас на онлајн међународној конференцији, како би се размјеном искустава заједничким снагама борили против стигме.
Даун синдром центaр Бањалука: Међународна конференција - Фото: СРНА
Даун синдром центaр Бањалука: Међународна конференцијаФото: СРНА

Јелић је истакао да је заједнички циљ ових установа рушење стигме и подизање свијести грађана о особама са Дауновим синдромом.

- Првенствено је неопходно едуковати родитеље дјеце са Дауновим синдромом. То ћемо да научимо од Руса, који су омогућили родитељима да тренере да раде са њима чим се роди дијете са Дауновим синдромом - рекао је Јелић новинарима, прије почетка конференције.

Он је изразио задовољство јер су представници ове руске установе препознали рад Даун синдром центра из Бањалуке, те изразили спремност за размјену искустава.

- Наш центар спроводи врсту социјалне рехабилитације са иновативним методама која је допринијела да остваримо запажене резултате. Особе са Дауновим синдромом су постале друштвено видљиве и корисне, јер смо их оспособили да раде и буду активни - рекао је Јелић.

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић рекао је да је неопходно да се друштво, али и појединци заједно боре против стигме према особама са Дауновим синдромом.

- Медицински факултет је препознао значај борбе против стигме, те има сензибилитет према особама које имају урођене генске дефекте, али који као такви имају своје мјесто у друштву и могу да буду корисни чланови заједнице - рекао је Шкрбић.

Међународна конференција поводом успостављања сарадње између Даун синдром центра Бањалука и Хуманитарног фонда за особе са Дауновим синдромом "Даунсајд ап" из Москве одржана је онлајн, а осим представника институција и установа из Републике Српске, учествовали су и представници фондације из Москве, као и особе са Дауновим синдромом из земаља ЕУ.