latinica  ћирилица
04/12/2020 |  15:10 ⇒ 15:11 | Аутор: СРНА

Бијeљина: Успјешно уграђен пејсмејкер пацијенту у ковид болници (ФОТО)

Тим љекара и анестезиолога Болнице "Свети Врачеви" у Бијељини успјешно је у ковид болници имплантирао привремени пејсмејкер пацијенткињи са акутним инфарктом миокарда која је позитивна на вирус корона, саопштено је из Болнице.
Успјешно имплантиран привремени пејсмејкер - Фото: СРНА
Успјешно имплантиран привремени пејсмејкерФото: СРНА

На челу тима био је интервентни кардиолог Александар Јањичић, начелник Одјељења за интернистичке гране и начелник ковид болнице, а интервенција је без компликација обављена у Јединици за интензивну његу ковид два болнице.

- Ријеч је о шездесетдвогодишњој пацијенткињи са знацима субакутног инфаркта миокарда, који је проузроковао успорење рада срца по типу блока трећег степена, што захтијева хитну имплантацију привременог пејсмјекера јер се ради о животно угрожавајућем клиничком стању које може довести до престанка рада срца - наводи се у саопштењу.

Послије интервенције, пацијенткиња се добро осјећа, хемодинамски је стабилна, нормалног притиска и срчане фрекевенце која се одржава помоћу пејсмејкера.

Привремени пејсмејкер је "мост" до уградње трајног пејсмејкера, ако клиничко стање то захтијева.

- С обзиром на то да је ријеч о пацијенткињи којој се блок трећег степена развио као посљедица инфаркта миокарда, постоји извјестан степен вјероватноће да неће бити потребе за трајним срчаним водичем - рекао је Јањичић након интервенције.

Фото: СРНА

Он је навео да је уградња пејсмејкера ковид позитивном пацијенту интервенција са високим ризиком због продуженог блиског контакта медицинских радника и ковид зараженог пацијента, што носи висок ризик за контаминацију здравствених радника, а пацијент у стању хипоксије због ковида је узнемирен и постоји ризик повреде крвног суда и отежане сарадње приликом пласирања електроде.

- Услови рада су отежавајући због скученог простора, заштитне опреме која вам ускраћује мануелне способности и увијек постоји ризик да се особље зарази током интервенције, али то је наш посао и наша одговорност. Ми смо задовољни јер смо овом интервенцијом спасили један живот, то је сигурно  закључио је Јањичић.

Директор Болнице Златко Максимовић рекао је да је поносан на запослене у овој здравственој установи и на морал који је присутан у овим тешким временима, те обећава подршку руководства.

- Поносан сам на тим који је извео ову интервенцију у ковид условима, али и на све запослене у Болници који желе да раде, уче и напредују. Они увијек могу рачунати на подршку руководства Болнице -рекао је Максимовић.