latinica  ћирилица
04/12/2020 |  15:31 ⇒ 15:32 | Аутор: sputniknews.com

Тиодоровић: Због Ковида-19 хоспитализована два дјетета узраста до 10 година

Од 32 дјетета узраста до 10 година којима је, према подацима нишког Дома здравља потврђен Ковид,-19 два су била хоспитализована, а ниједно није имало тежу клиничку слику, каже епидемиолог Бранислав Тиодоровић.
Бранислав Тиодоровић (фото:Танјуг/Димитрије Николић) -
Бранислав Тиодоровић (фото:Танјуг/Димитрије Николић)

Тиодоровић додаје да дјеца тог узраста ријетко оболијевају и нису преносиоци, а да су изузеци веома ријетки.

Према његовим ријечима, од укупног броја ковид позитивне дјеце узраста до 10 година, 31 је вирус пренио неко од укућана, а тежих симптома није било, пренио је Танјуг.

- У ковид педијатријском центру Клиничког центра Ниш, у периоду од 23. новембра до 3. децембра хоспитализовано је укупно 20 дјеце, од тога узраста до 10 година двије, ниједно није из Ниша. Такође, није било тежег оболијевања - каже Тиодоровић.

Он је рекао да то иде у прилог чињеници која је потврђена у свјетској научној литератури, да дјеца тог узраста изузетно ријетко оболијевају и да нису преносиоци.

- Међутим, веома ријетких изузетака увеијк има, поготово уколико имају насљедних предиспозиција или већ стечених обољења већ у тако раном периоду живота - додао је епидемиолг.

Портал подсјећа да је према подацима Дома здравља, у педијатријској ковид амбуланти, за нешто више од недјељу дана, прегледано 331 дијете, а испоставило се да је њих 68 позитивно на вирус корона, од тога 32 узраста до 10 година.

Као један од медицинских разлога зашто млађи основци нису прешли на онлајн наставу епидемиолог и члан Кризног штаба Бранислав Тиодоровић је навео да дјеца до 10 година немају довољно рецептора који је неопходан да се вирус веже за ћелију.

Просвјетним радницима, каже, изражава захвалност и дивљење за њихов рад у образовању које је "један од најважнијих стубова друштва које жели да стреми просперитету".