latinica  ћирилица
04/12/2020 |  15:56 ⇒ 16:12 | Аутор: СРНА

Заштита домаће производње приоритет

Заштита домаће пољопривредне производње и спречавање прекомјерног увоза један је од главних задатака надлежних институција, закључено је на данашњем састанку у Бијељини представника пољопривредника из Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта.
Бијељина - пољопривреда састанак - Фото: СРНА
Бијељина - пољопривреда састанакФото: СРНА

- Тражићемо од Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара да са њиховим представницима одржимо састанак у наредних 10 дана и да се коначно озбиљно приступи спасавању домаће производње и забрани прекомјерног увоза - најавио је предсједник Регионалног удружења пољопривредних произвођача села Семберије и Мајевице Саво Бакајлић.

Он је рекао да ће ово удружење тражити и састанак са премијером Српске Радованом Вишковићем, како би разговарали о буџету за пољопривреду, саопштено је из Градске управе, гдје је одржан састанак.

Начелник бијељинског Одјељења за пољопривреду Стеван Тривковић навео је план за повећања буџета за подстицаје у пољопривреди за наредну годину.

- Сагласни смо да треба заштитити домаћу производњу, али желимо и да повећамо подстицаје, тако да ћемо на наредну сједницу Скупштине града упутити приједлог да средства за ову намјену износе 2,5 милиона КМ, умјесто досадашњих 1,1 милион КМ - рекао је Тривковић.

Предсједник Удружења повртара Републике Српске Бранко Мастило истакао је да је једна од посљедица пандемије вируса корона стварање огромних вишкова производа.

- Произвели смо много више хране због новонастале ситуације, али мала потражња, затварање ресторана и отежан рад других субјеката који су били купци наше хране довели су до ситуације да купус остаје на њивама, кромпир многи неће да ваде јер знају да га неће продати и зато се надамо што скоријем састанку са представницима власти и доношењу конкретног плана како бисмо сачували пољопривредну производњу - рекао је Мастило.

Предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ Неџад Бићо истакао је да у БиХ тренутно постоји 15 милиона литара млијека који не могу да буду продати, као и велике количине меса и поврћа.

Према његовим ријечима, уколико надлежни не донесу конкретне мјере за рјешавање проблема домаћих пољопривредника, могуће је да ће се они одлучити за блокаду граница.