latinica  ћирилица
04/12/2020 |  16:49 ⇒ 16:50 | Аутор: СРНА

СНСД улази у Општинско вијеће Столац

СНСД је, након пребројавања гласова пристиглих путем поште, освојио један мандат у Општинском вијећу Столац, чиме ће Срби први пут након рата добити легитимног представника у законодавној власти ове херцеговачке општине.
Гласање - Фото: РТРС
ГласањеФото: РТРС

Сви гласови пристигли путем поште још нису пребројани, али по садашњим подацима из Централне изборне комисије, СНСД је освојио 280 гласова, односно 3,7 одсто или један мандат.

Носилац листе СНСД-а Недељко Ђого каже да још нема службене потврде, али да се нада да неће бити промјена.

- Вријеме је да након 20 година имамо представнике у власти. И до сада смо имали добру сарадњу са властима, али сада ће нам наш један човјек сигурно пуно значити. Настојаћемо помоћи нашем становништву и радити за добробит сваког човјека у Стоцу. Ово је велики искорак за нас - навео је Ђого.

Упитан да ли постоје шансе да Срби добију и мјесто предсједника Општинског вијећа, Ђого је рекао да је рано о томе говорити, али да ни та могућност није искључена.

Према садашњим резултатима, од 17 одборничких мјеста Хрвати су освојили девет, Бошњаци седам, а Срби једно.

Начелник општине Столац и у наредном мандату биће Стјепан Бошковић из ХДЗ-а БиХ, који тако улази у свој пети мандат.

Иако у Стоцу живи значајан број Бошњака, ХДЗ БиХ је увијек имао власт у овој општини у којој су у послијератном периоду врло често биљежени међунационални проблеми.

Према попису из 2013. године, у Стоцу живи 8.486 Хрвата или 58,5 одсто од укупног броја становника, 5.544 Бошњака или 38,2 одсто, 279 Срба или 1,9 одсто, те 193 осталих или 1,3 одсто.