latinica  ћирилица
04/12/2020 |  18:33 ⇒ 20:24 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Сљедеће седмице ћу саопштити одлуке

Предсједник Високог судског тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија изјавио је данас да ће сљедеће седмице саопштити своје одлуке и образложити их.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је на свом Твитер налогу написао да ће сљедеће седмице у Бањалуци бити одржана конференција за новинаре на којој ће јавности саопштити своје одлуке и њихове разлоге.

На јучерашњој сједници ВСТС-а донесена су три закључка, од којих се једним предсједник ВСТС-а позива да размотри могућност подношења оставке с обзиром на то да је "усљед свих околности нарушено партнерство између Савјета и његових стратешких међународних партнера, а што знатно отежава рад ВСТС-а и започетих пројеката".

Тегелтија је након сједнице рекао новинарима да је и сам подржао тај закључак.

Један од закључака био је и тај да ВСТС констатује да се незаконитим снимањем и праћењима носилаца правосудних функција нарушава њихова безбједност и безбједан амбијент за законито и независно доношење одлука и захтјева од свих надлежних органа, посебно тужилаштава, да промптно и ефикасно дјелују по свим оваквим сазнањима, с циљем заштите појединаца и независности правосудног система уопште.

У трећем закључку се наводи да се ВСТС не може изјаснити о одговорности предсједника Савјета на основу у медијима објављеног аудио садржаја, јер се у овом тренутку не може потврдити његова законитост и аутентичност.