latinica  ћирилица
04/12/2020 |  19:02 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Ко је прислушкивао предсједника ВСТС Милана Тегелтију? (ВИДЕО)

И данас реаговања на прислушкивање предсједника Високог судског и тужилачког савјета Милана Тегелтије, који је поручио да иза свега стоје дијелови обавјештајно-безбједносног сектора.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Огласила се америчка Амбасада, разочарана што је Тегелтија, и даље у жаришту константних навода о корупцији и позвала ВСТС да, како кажу, стави по страни амбиције свог предсједника.

Тегелтија је најавио да ће сљедеће седмице саопштити своје одлуке и образложити их.

Параобавјештајни рад, чија је жртва и Тегелтија, под контролом је СДА, тврди безбједњак Џевад Галијашевић.

Ко се и да ли се одметнуо од директора ОБА Османа Мехмедагића и незаконито прислушкивао првог човјека правосуђа БиХ Милана Тегелтију? Осмица је, Тегелтија каже, провјерио и лично му потврдио да је незаконито сниман.

- Рекао је да је то истина, али да то није наредио он него да то раде неки одметнути дијелови службе прије једно три године. Они су вршили контролу. Ја сам се обратио надлежној институцији ОБА да изврши контролу да ли постоје у овој институцији уређаји за тајно и незаконито снимање - рекао је Тегелтија.

Циљ је јасан, смјена Тегелтије и монтиране афере јесу атак на његов углед, али он није крајња мета, каже безбједњак Џевад Галијашевић, јер каже ВСТС нема практичне улоге у предметима. Потребно је пољуљати односе у ВСТС и отворити пут за уклањање свих који су на трагу криминалном дјеловању СДА.

- Жели се овладати већином у ВСТС, смјенити главна тужитељица, покренути дисциплински поступак против ње и онда заштитити криминалце из СДА злоупотребљавајући институцију, уз подршку појединих западних дипломата у Сарајеву. Зар није тако Маринко Јурћевић, као први тужилац у БиХ морао поднијети оставку, Барашин сниман у кафани, Горан Салиховић и његов замјеник Божо Љубић, Јадранка Локнић Мисирача након крађе поднијела оставку - истакао је Галијашевић.

Он подвлачи и улогу појединих западних дипломата као и ОХР-а чије реакције и позиви на смјену и оставку Тегелтије нису каже плод политике, или наклоности према Бошњацима, него коруптивних радњи које се одвијају под окриљем ОХР-а и Валентина Инцка. Галијашевић тврди да СДА центри моћи плаћају и новинаре да узбуне јавност. Са БН телевизије синоћ овакве поруке.

- Ако ви стално и константно хапсите оне у Сарајеву, а заборављате оне у Бањалуци, онда и они који су криви у Са рајеву постају жртве - рекао је Авдо Авдић, власник портала "Истрага".

А све се и захуктало када су се на удару нашли функционери СДА, високо рангирани вршиоци дужности у Федерацији БиХ у афери Респиратор.

На удару правосуђа је и директор ОБА Осман Мехмедагић. Неколико истрага и један кривични предмет Осмицу и СДА могли би довести у позицију да им из руку измакне обавјештајна, а можда и параобавјештајна дјелатност.