latinica  ћирилица
04/12/2020 |  20:04 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Видовић: Српска очекује да ММФ уважи њене примједбе (ВИДЕО)

Република Српска је отворена за разговоре о новом проширеном аранжману који треба да буде резултат компромиса страна потписница, изнијела је министарка финансија Српске Зора Видовић у разговору са шефом мисије Међународног монетарног фонда Мартином Петријем.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

Многе примједбе Српске су уважене, али се очекује да их ММФ прихвати све јер преко неких ствари Република Српска не може прећи, истакла је Видовићева гостујући у Дневнику плус наше телевизије.

- Ако Међународни монетарни фонд остане даље при чврстом ставу код одређених ствари које нисмо усагласили вјероватно аранжман нећемо прихватити. Има одређених ствари које подразумијевају пренос надлежности. Ако не постигнемо аранжман са ММФ-ом наћи ћемо средства код других извора - објаснила је Видовићева.

Видовићева је нагласила да је кредит неопходан и да нема ниједне земље која се не задужује .

- И велике, развијене европске земље се јако задужују, а камоли Република Српска. У сваком случају ми не пробијамо наше задужење које је ограничено законом - рекла је Видовићева.

Буџет Републике Српске биће спреман до понедјељка, изјавила је Видовићева.  Потврдила је да ће 2021. бити година штедње због пандемије вируса корона.

- Одрекли смо се материјалних трошкова, набавки које нису неопходне; од набавке аута и помагала, смањиће се путовања, а самим тим и потрошња горива, репрезентација, усавршавања радника и свих ствари које нису пријеко потребне – објаснила је Видовићева.

Видовићева је поручила да је ове године на материјалним и неким другим трошковима, изузев права пореских обвезника, уштеђено 55 милиона. У 2021. години те уштеде ће, каже, бити још веће.

- Премијер је рекао да ће јавна предузећа бити обавезна да у наредне три године сваке године уштеде десет одсто. Наше уштеде ће бити далеко веће од десет одсто. За 2021. годину уштеда ће се кретати до и преко 100 милиона. Сва уштеђена средства усмјерићемо у Компензациони фонд – прецизирала је Видовићева.

Видовићева је нагласила да се права буџетских корисника, социјална давања и плате неће смањити, као и да ће се пензије повећати у складу са Законом о пензијама.