latinica  ћирилица
05/12/2020 |  08:08 ⇒ 08:09 | Аутор: СРНА

Возачи опрез - коловози клизави, јачи вјетар у јужним крајевима

Саобраћај се јутрос на већини путева у Републици Српској и ФБиХ одвија по мокрим или влажнима коловозима, у вишим предјелима има поледице, а на југу и југозападу јачих удара вјетра, па се возачима савјетује опрез, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Магла - Фото: илустрација
МаглаФото: илустрација

Магла смањује видљивост на појединим дионицама у котлинама и уз ријечне токове, а учестали су и одрони.

Вангабаритни превоз креће се дионицама Станић Ријека-Каруше, Приједор-гранични прелаз Градина, Станић Ријека-Прњавор, ауто-пут-гранични прелаз Градишка, Бањ Брдо-Лопаре-Угљевик-Тузла, Цапарде-Зворник-Братунац и гранични прелат Градишка-ауто-пут-Бањалука-Мркоњић Град-Црна Ријека. Возачима се скреће пажња да на овим путним правцима возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Радови успоравају саобраћај на магистралном путу кроз Лакташе, гдје је у току изградња кружног тока, а возила се преусмјеравају на обилазне путеве у непосредној близини. Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерава се на ауто-пут. Из правца Градишке то је петља Александровац, из правца Бањалуке код хотела "Ћубић", из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи.

АМС препоручује возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Радови се изводе и у тунелу Брчигово на магистралном путу Саставци-Устипрача, Црквина-Модрича, те на путевима на подручју Бањалуке, Котор Вароша и Власенице.

И даље су актуелне измјене у одвијању саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, затим на магистралним путевима Крупац-Богатићи у општинама Источна Илиџа и Трново, те Каракај-Дрињача, Дрињача-Милићи-Власеница, те од Модриче према Добоју.

На регионалним путевима радови се изводе на дионицама Шипово-Ново Село на граници са Федерацијом БиХ /ФБиХ/ Шековићи-Доње Цапарде, Тедин Хан-Криж на граници са ФБиХ, Укрина-Клупе у мјесту Шњеготина, Угљевик-Главичице у рејону Старог Угљевика, док су клизишта успорила саобраћај на дионици Укрина-Горња Вијака.

У ФБиХ је затворена дионица ауто-пута Зеница југ-Зеница сјевер због радова на дилатацијама моста Клопче.

На дионици Прозор-Јабланица због радова је обустављен саобраћај у тунелу Јасен. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила масе изнад седам и по тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Саобраћај је због радова обустављен и на мосту преко ријеке Дрине у Горажду, а возила се преусмјеравају на алтернативне правце.

Успорено, због радова, саобраћа се и на путним правцима Витез-Травник /Каоник-Невић Поље/, Сарајево-Тузла, Јајце-Црна Ријека /мост преко језера Бочац/, Читлук-Међугорје /црна тачка Потпоље/, Дрвар-Босанско Грахово, Пелагићево-Сребреник и Ливно-Каменско.

На граничним прелазима нема дужих задржавања.