latinica  ћирилица
07/12/2020 |  16:45 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Међеђа код Дубице: Пун аутобус миграната покушао прећи у Хрватску (ВИДЕО)

Полиција Републике Српске открила је групу од 45 миграната у селу Међеђа, код Козарске Дубице. Мигранти су у Међеђу дошли организовано, аутобусом из Сарајева. Мјештани кажу да ово није први пут да мигранти долазе у ово село, у покушају да се, преласком ријеке Саве, домогну Европске уније.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Мигранти кажу да су платили по 100 марака како би аутобусом дошли из прихватног центра Блажуј, код Сарајева, до Међеђе. Одбили су да открију коме су платили превоз. Са собом су имали и чамце на дување.

- Покушавамо да дођемо до Европе, до неке земље, али веома је тешко прећи границу - каже Востан из Афганистана.

Аутобус са мигрантима дошао је у Међеђу током ноћи, а они су се искрцали испред куће породице Шувак. Одмах су се упутили према Сави.

- Кад их је аутобус довезао, ја нисам тад, тренутно, био код куће. Међутим, кад сам ушао у кућу, моји укућани, они мени кажу да је дошао аутбоус са око 50, 60 миграната и да су они истоварени и том моменту су отишли. Онда је мајка пријавила полицији - прича Милан Шувак.

У полицији истичу да су, због миграната, повећали присуство полицијских службеника на подручју уз ријеку Саву.

- Везано за наведени догађај, полицијски службеници су информисали и надлежно Тужилаштво БиХ, теренски центар за странце, као и надллежну јединицу Граничне поолиције БиХ, која очекујемо да и они предузму мјере из своје надлежности - наглашава Сретоја Вујановић, начелник Полицијске управе Приједор.

Мигранти откривени у Међеђи упућени су у најближи прихватни центар. Полиција позива грађане да, ако уоче мигранте, то и пријаве.