latinica  ћирилица
07/12/2020 |  18:50 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Одлука ЦИК-а за Сребреницу и Добој политичка, а не правна (ВИДЕО)

Српска коалиција "Заједно за Сребреницу" и политички субјекти окупљени око СНСД-а у Добоју, Апелационом одјељењу Суда БиХ уложили су жалбу на Одлуку Централне изборне комисије о утврђивању и објављивању резултата локалних избора.
Избори - Фото: РТРС
ИзбориФото: РТРС

Изузимање из Одлуке, Сребренице и Добоја, подносиоци жалбе оцјењују политичким потезом, а не правно утемељеним. Истовремено, опозиционе странке у Добоју и Бошњачка коалција за Сребреницу, безрезервно подржавају ЦИК и прижељкују понављање избора у тим локалним заједницама.

Данима у сједишту тајно пројектовани међусобни "услужни компромис" Српских и Бошњачких чланова ЦИК-а – гласови за поништавање избора у Сребреници у замјену за Добој, у суботу је и јавно добио обрисе. Уобичајено за ЦИК - са вишедневним закашњењем – већином гласова, утврђени су резултати избора. За све локалне заједнице осим Сребренице и Добоја. А са тих адреса, изборни побједници узвратили су жалбом. Али не Комисији, већ Суду БиХ. Прекршила је Комисија тврде, не само Изборни закон већ и онај о Управном поступку.

- Очекујем да ће се судити на основу аргумената и чињеница. Очекујемо да то буде одлука која ће донијети просперитет грађанима Сребренице а не враћање уназад, зато што су се поново укључиле одређене политике и одређена удружења - нагласио је Радомир Павловић, предсједник Општинског обора СНСД у Сребреници. 

Из Добоја слична реакција. Осим "чаршијских трачева" изборних губитника ЦИК није утврдио неправилности и одступања ни на једном бирачком мјесту, које би узроковале парцијално, а не интегрално понављање избора. Чак и тамо гдје су по политичком диктату партија које постају "статистичка грешка" накнадно отварали вреће са бирачким материјалом, попут Ритешића. Добој је кажу само колатерална штета сарајевских налогодаваца Комисији.

- Ми само 13.000 чланова имамо у својој бази. За ове који хоће понављање избора, знате шта је то, то је мисаона именица за њих, они не могу 100 људи скупити, тако да ми смо спремни за изборе али оно што ме као човјека боли, неко ко живи у Републици Српској, јесте да чланови ЦИК-а из реда српског народа гласају да се понове избори у Сребреници - нагласила је Сања Вулић, носилац одборничке листе СНСД-а у Добоју. 

Но у добојској опозицији, задовољни. И они већ знају, баш као и много прије суботње одлуке, "визионар" Суад Арнаутовић, како ће избори у Добоју и Сребреници бити поновљени. За ЦИК имају и захтјеве.

- Тражимо смјену свих чланова Градске изборне комисије и предсједника Градске изборне комисије на поновљеним изборима. Такође тражимо да нико од чланова бирачких одбора нити предсједника Бирачких одбора нема могућност поновног учешћа уколико су код њих утврђене малверзације и манипулације - истакла је Оливера Недић, из добојског ПДП-а. 

А можда прво да прочитају Изборни закон и информишу се ко и како бира локалне изборне комисије, подучава Вулићева политичке опоненте. Подсјећа их да локалне комисије бирају општински и градски парламенти, а не ЦИК, који је у суботу перфидно а неуспјешно покушао оштећеним политичким субјектима у Сребреници и Добоју да ускрати и право жалбе. Наиме, у првобитној верзији из Одлуке је изостављен обавезан елеманат - поука о правном лијеку. И опет је реаговао хрватски члан Владо Рогић, који је своје колеге по вокацији правнике, "упозорио" на градиво бруцоша Правног факултета.

- Сваки акт овакве нарави мора у себи садржавати поуку о правном лијеку. Ако неко мисли у ЦИК да је захтјев за поновно пребројавање исто што и жалба ја подсјећам да се то учи на првој и на другој години Правног факултета - рекао је Владо Рогић.

Са немуштим објашњењем како је ријеч о случајном, техничком пропусту, остали чланови Комисије, ову Рогићеву примједбу су уважили. Али не и ону другу да Одлука није заснована на аргументима. У Уједињној Српској, која је већ искусила Комисијино "произвољно" тумачење Изборног закона, кроз од Суда БиХ поништену Одлуку о учешћа на изборима и прије почетка кампање, опет немају дилему. Одлука ЦИК-а је незаконита, поготово дио који се односи на Добој чији су изборни дан детаљно анализирали.

- Апсолутно није било никаквог кршења закона. У случају и да је било кршење, оно је тако да није могло да утиче на сам резултат а ако није могло да утиче на резултат онда нема никаквог основа за понављање избора - поручио је Милан Петковић, шеф Правног тима Уједињене Српске.

Но "визионар" Арнаутовић и његова дружина у Комисији, понављање не само да најављују. Знају чак и када ће одлуку о поништавању донијети – негдје око Божића, већ је идејни творац Арнаутовић визионарски одговорио на питања сарајевских медија. И не сачекавши одлуку СУД-а БиХ, који ће како нам је потврђено из Хрватског народног сабора, морати да одлучује и по њиховој тужби против ЦИК-а. Основ за тужбу , између осталог је и то што су за општину Горњи Вакуф – Ускопље прекинули пребројавање гласова пристиглих поштом оног тренутка када је разлика између кандидата СДА и ХДЗ-а почела опасно да се топи, а на ред стигле коверте хрватске дијаспоре.