latinica  ћирилица
08/12/2020 |  13:32 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

Додик: Спрема се оркан напада на Српску

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је Србе из Републике Српске, који раде у заједничким институцијама, да се чувају у Сарајеву и врате у Српску како би био постигнут нови договор о понашању у овом граду.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је након данашњег састанка у Бањалуци са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић и предсједником Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ Миланом Тегелтијом, а поводом пријетњи Тегелтији, оцијенио да се припрема оркан напада на Српску, који почиње причом о ВСТС-у.

- Припрема се оркан напада на Српску који почиње овом причом. Наша шанса је да се окупимо око наших институција и да се манифестују они који желе да бране Српску. Вријеме је и за сједницу Народне скупштине Републике Српске о свему овоме, као и да затражимо да ситуацију у БиХ разматрају Скупштина Србије и Хрватски сабор као супотписници Дејтонског мировног споразума - рекао је Додик.

Он је нагласио да не постоје безбједносни услови за рад Тегелтије у ВСТС-у јер му се пријети смрћу и нагласио да се са таквим стварима суочавају сви Срби који у Сарајеву раде у интересу Српске.

"ВСТС је наметнуто и неуставно тијело за обрачун са Српском. Тегелтију желе да истјерају из ВСТС-а и шаљу му поруку да ће га убити, што је недопустиво", рекао је Додик.

Он је истакао да кадровима из Српске није сигурно да раде у Сарајеву и да им се пријети свакодневно.

Додик каже да су пријетње, покушаји и угрожавање Тегелтијиног живота достигли тај ниво у којем Република Српска више не може да гарантује атмосферу у којој би могао да обавља посао.

- У позицији смо да кажемо да кадрови из Српске, који спроводе политику Републике Српске, остају часни. Они Срби који прихватају да буду поданици политикама које се намећу из политичког Сарајева и међународне заједнице су продани и купљени - рекао је Додик.

Он је подсјетио да се из СДА често могло чути да је правосуђе за њих изгубљено и да им га треба вратити.

- Кадровима из Републике Српске, па и мени, у Сарајеву није сигурно и то јавност мора да зна. Република Српска је спремна да гарантује безбједност свима који у њој раде без обзира на националну припадност и кога представљају. Огорчени смо на пресуде судија Бошњака у правосудним институцијама у Српској, јер су типично политичке, усмјерене против Српске и такве судије су извршиоци радова политичког Сарајева - додао је Додик.

Према његовим ријечима, Тегелтијин случај није одвојен, јер постоји општа харанга за припрему атмосфере након доласка Џозефа Баједна на мјесто предсједника САД и нове администрације ове земље.

- Покушавају се застрашити људи неким новим концептима. У САД данас засједа спољнополитички одобор Конгреса гдје су главни извјестиоци Медлин Олбрајт и Данијел Сервер - познати промовиста муслимана у свијету, а поготово ових овдје, и Јануш Бугајски који је оспоравао Републику Српску - навео је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Додик напомиње да они предлажу државни удар у БиХ којим се треба промијенити укупни политички и уставни поредак.

- Они који се томе супротстављају треба да буду затворени, протјерани и елиминисани. Да би се то десило, прво морају овладати ВСТС-ом, затим тужилштвима на нивоу БиХ, а има назнака да желе да врате стране судије и тужиоце и јасно је куда све иде. Ово је дио плана потпуног рушења Републике Српске и без обзира на побједу СНСД-а у 44 општине и повећања број гласова, јер се само догађај у Бањалуци проглашава општом појавом што није тачно - рекао је Додик.

Он каже да је Република Српска угрожена нападима од удруженог подухвата муслимана из Сарајева, дијела међународне заједнице јер се жели наметнути концепт грађанске земље, без уважавања два ентитета и три конститутивна народа.

- Ми који кажемо да подржавамо концепт од два ентитета и три конститутивна народа треба да будемо кажњени и склоњени како би био наметнут концепт Сарајева, односно прибављене нове надлежности - рекао је Додик.

Он је навео да Република Српска има елементе да се овоме супротстави, има уставну, законску позицији, народ и да ништа неће бити прихваћено што се нуди са стране.

- Желе да сачине нови закон о ВСТС-у и да у ово тијело бирају подобне, а да осталу реформу у правосуђу не треба спровести. Ово нећемо подржати и то ће бити наша прва мјера, јер је овај закон подвала Европљана који покушавају да створе што јаче институције на нивоу БиХ да би се обрачунали са, по њима, што слабијим институцијама Републике Српске. Наша воља мора да буде изражена у заштити Српске и само ће јачати - истакао је Додик.

Он је напоменуо да је спреман да разговара са представицима остала два народа у БиХ.

- Ако мисле да ће неко од Бајденових људи нама завртати руке, грдно се варају, бар што се тиче ове генерције људи. Зато што они знају да је то тако, тјерају Тегелтију да би добили послушне Србе, а највише сада Срба примају из Федерације БиХ - рекао је Додик и подсјетио да Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ незаконито дјелује.