latinica  ћирилица
08/12/2020 |  19:18 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Помозимо породици Ковачевић - Никола болује од ријетког Волфовог синдрома (ВИДЕО)

Породица Ковачевић из Горње Пискавице, већ осамнаесту годину заредом води животну битку са опаком и ријетком болешћу, од које болује њихов син Никола. По пунољетству, Никола је изгубио 50 одсто социјалних примања, што је додатно отежало битку коју родитељи воде.
Помоћ породици Ковачевић - Фото: РТРС
Помоћ породици КовачевићФото: РТРС

Никола болује од ријетког Волфовог синдрома са девет дијагноза. То захтијева даноноћни родитељски надзор и његу, јер му здравствено стање зна варирати од стабилног до критичног.

- Напади знају бити толико тешки, да га читав дан држим на рукама. Бори се са шлајмом, понекад је нервозан или утиче промјена времена. Некад је мало бољи, изађемо вани у колицима, па га ту извозам, то најбоље подноси. Једе само на флашицу, пије на сламку - прича мајка Госпа.

Мајка и отац су незапослени, а помоћи и примања бивају све мања и мања.

- По пунољетству, Никола је изгубио 50 одсто социјалних примања - каже отац Милован.

Из Центра за социјални рад истичу да Николи нису ускраћена сва права, већ да се са Николиним пунољетством, губи право на накнаду за смјештај, које се остварује до осамнаесте године.

- Нажалост, не постоје изузеци, да се ово право продужи, барем до сада нисмо имали случаја са правом из области социјалне заштите. Кажемо, настављена су примањима на основу права која породица испуњава,  осим наканде за смјештај - навела је Рената Ритајевић, Центар са социјални рад Бањалука.

У пружању помоћи Николи, укључио се и Савез за ријетке болести.

- Баш када им је највећа подршка потребна, када се та болест још искомпликује, они фактички остају без тога што имају. Тако да, дефинитивно, ми ћемо их подржати везано за лијекове и за остале ствари - истакла је Биљана Котур, предсједница Савеза за ријетке болести у Републици Српској.

И мјештани Горње Пискавице, већ су се укључили у пружање помоћи породици Ковачевић.

Свјесни времена у којем се налази цјелокупно друштво, Ковачевићи истичу, ако је неко у могућности да им пружи било какав вид помоћи, могу их позвати на број 051/270-188 , или уплатити средства на жиро-рачун НЛБ банка, 562-099-81555183-82 на име Госпа Ковачевић.