latinica  ћирилица
09/12/2020 |  09:26 ⇒ 19:45 | Аутор: СРНА

Хор Дечјег културног центра Београд у акцији за Банку хуманог млијека

Хор Дечјег културног центра Београд подржаће својим учешћем овогодишњу хуманитарну акцију "С љубављу храбрим срцима", којом ће се прикупити средства за покретање прве Банке хуманог млијека у Републици Српској, потврдила је Срни диригент Хора Невена Ивановић.
Хор Дечјег културног центра Београд (Фото: dkcb.rs) - Фото: РТРС
Хор Дечјег културног центра Београд (Фото: dkcb.rs)Фото: РТРС

- Ово није прва хуманитарна манифестација којој се придружио Хор Дечјег културног центра Београд, поготово што се акција односи на Банку хуманог млијека. То је нешто што је заиста дивно и наравно да ћемо такве лијепе ствари радо подржати - рекла је Ивановићева Срни.

Истичући задовољство чињеницом да их је кабинет предсједника Српске позвао да учествују, Ивановићева је поручила да ће на овај начин хор из Србије поздравити бебе и дјецу из Републике Српске.

Хор Дечјег културног центра Београд придружиће се хору Врапчићи у рефрену током извођење нумере "С љубављу храбрим срцима", која ће бити емитована на донаторској вечери, а извешће самостално и једну композицију.

- Пјеваћемо и пјесму која се зове `Поздрав из Србије`. То је оригинална пјесма коју наш хор пјева са Мињом Суботом. То је Мињина песма, он је пјева и дио је цијелог нашег поздрава -  рекла је Ивановићева.

Због актуелне ситуације у вези са епидемијом вируса корона, наступ Хора ће бити снимљен у студију Дечјег културног центра Београд, тако да ће, како је истакла Ивановићева, поздрав дјеци Српске бити послат кроз пјесму "Поздрав из Србије".

Ивановићева, која је и мајка два сина, нагласила је значај формирања Банке хуманитарног млијека и позвала на подршку овој хуманитарној акцији.

- Било би добро да се подржи и да се помогне свим мајкама које имају потешкоће у дојењу. То је честа појава, није нешто што је реијтко него се стварно дешава и може много да помогне бебама и мамама - поручила је Ивановићева.

Циљ оснивања Банке хуманог млијека у Републици Српској, је да се пријевремено рођеној и тешко болесној дјеци, којој није доступно мајчино млијеко, осигура донирано хумано млијеко, које осим храњиве вриједности има и важну улогу да бебе штити од болести.

Мајке пријевремено рођених беба најчешће не могу да издвоје довољно млијека за своје дијете, па су донације хуманог млијека од изузетног значаја за бебин живот и развој.

Прва Банка хуманог млијека у Републици Српској биће основана у оквиру Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима" спроводи се традиционално, под високом покровитељством предсједника Републике Српске, а иницијатор овогодишње хуманитарне акције је Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице".

С обзиром на то да због актуелне епидемиолошке ситуације у Републици Српској неће бити могуће одржати донаторско вече у форми великог окупљања у Банском двору у Бањалуци, ове године ће тим поводом бити организован прикладан телевизијски програм.

Телевизијска емисија, као централни догађај хуманитарне акције "С љубављу храбрим срцима", биће емитована на првом програму Радио-телевизије Републике Српске, као и на Алтернативној телевизији 27. децембра у вечерњем термину.

У оквиру акције од 1. до 31. децембра биће активан и "М:тел" хуманитарни број 1411, који ће омогућити грађанима да позивом на тај број донирају једну КМ и тако дају допринос формирању банке хуманог млијека.

За уплате донација физичких и правних лица Министарство финансија Републике Српске отворило је рачун посебних намјена "С љубављу храбрим срцима" број 571-010-00002700-15 код Комерцијалне банке Бањалука.