latinica  ћирилица
09/12/2020 |  09:54 ⇒ 11:52 | Аутор: СРНА

У току једна од најопсежнијих акција против кријумчарења миграната

У БиХ у току је једна од најопсежнијих операција кодног назива "Липа" у борби против организоване криминалне групе са више од 20 осумњичених међу којима су страни држављанин, која је с циљем стицања незаконите имовинске користи у великим износима починила кријумчарење више стотина миграната кроз БиХ и даље према Хрватској.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

У акцији коју спроводе службеници Граничне полиције БиХ, заједно с партнерским полицијским и безбједносним агенцијама, по наредби Тужилаштва БиХ, врше се претреси, хапшења и привођење осумњичених и за неовлаштен промет оружја и војне опреме, као и прање новца, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

Истрагом је утврђено да је више од 20 држављана БиХ, углавном са подручја Бихаћа и околине, али и других крајева БиХ, у другој половини ове године, обављало континуирано незаконито дјеловање на проналаску, врбовању, кријумчарењу, транспорту великог броја незаконитих миграната, углавном држављана Блиског и Средњег Истока и других афро-азијских земаља.

Заједничком операцијом Тужилаштва БиХ и Граничне полиције БиХ, у сарадњи с партнерским институцијама у БиХ и иностранству, задокументовано је око 30 организованих кријумчарских транспорта, у којима је кријумчарен различити број незаконитих миграната, најчешће у групама од више десетина, па чак и више од стотине миграната.

Осумњичени су мигранте углавном транспортовали у близину копнене или ријечне границе с Хрватском, најчешће на потезу од Бихаћа до Босанске Градишке, те им организовали даљи транспорт или их упућивали на незаконит прелазак границе.

Прикупљени су докази да су осумњичени наведеним кривичним дјелима, остварили незакониту имовинску корист и богаћење у великим износима, а дио новца су покушавали убацити у легалне финансијске токове, те су починили кривично дјело прања новца, наведено је у саопштењу.

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић истакао је да је опредијељеност агенције перманентна заштита границе БиХ и борба против прекограничног криминала и незаконитих миграција.

- Резултати рада Граничне полиције показују да смо изузетно истрајни и усредоточени на разбијање сваког облика криминала. Овим путем захваљујем нашим припадницима Граничне полиције и Тужилаштву БиХ на одличној сарадњи током једне од највећих акција у борби против организованог криминала - истакао је Галић.

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да у оперативној акцији учествује више од стотину полицијских службеника, а након спроведених активности, поступајући тужилац ће донијети одлуку о даљим активностима.