latinica  ћирилица
09/12/2020 |  13:24 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

Вриједан апарат од "Мрвица" за Универзитетску болницу у Фочи

Удружење родитеља пријевремено рођене дјеце "Мрвице" уручило је данас Универзитетској болници Фоча апарат за неонатолошко одјељење који омогућава лакше проналажење вена код дјеце, а уз апарат уручени су и водичи за родитеље, сликовнице за дјецу и заштитне маске за особље.
Удружење "Мрвице" уручилo апарат за неонатолошко одјељење - Фото: СРНА
Удружење "Мрвице" уручилo апарат за неонатолошко одјељењеФото: СРНА

Члан Удружења "Мрвице" и мајка пријевремено рођеног дјетета Нада Вукоје каже да је ова помоћ резултат акције "Љубичасти новембар - подршка дјетињству", те да је дародавац апарата за Универзитетску болницу у Фочи Мљекара "Пађени" из Билеће.

- Надам се да ћемо у другој фази ове акције, отприлике крајем фебруара, за Универзитетску болницу обезбиједити још два апарата - рекла је Вукоје.

Она је додала да би водичи за родитеље које су поклонили Болници, а који садрже искуства мајки које су прошле кроз процес интензивне његе за пријевремено дијете, требало да помогну будућим мајкама, да их упуте у ту проблематику и олакшају им њихову борбу.

- Ту је и сликовница "Чудесни мали хероји" за дјецу која бораве у инкубаторима да им остане за успомену, а у њој је описан процес кроз који дјеца пролазе у интензивној њези - навела је Вукоје.

Она је позвала све грађане Српске да позивом на број 1411 дарују једну конвертибилну марку и подрже отварање Банке хуманог млијека у Бањалуци.

- Мајчино млијеко је и храна и лијек, који дјеци омогућава лакши и бржи опоравак, смањује могућност за инфекцију. Мајкама је то велика подршка - истакла је Вукоје.

Неонатолог Универзитетске болнице Фоча Татјана Гавриловић Елез истиче да је апарат за визуелизацију вена код новорођенчади веома вриједан и користан.

- На рођењу често имамо велике проблеме да нађемо венски пут код новорођенчади, а овој апарат ће нам увелико олакшати тај посао. Хвала Удружењу Мрвице и Мљекари Пађени - рекла је Гавриловићева.

Она је појаснила да су сва дјеца која се роде прије 37. недјеље у великом ризику од развоја респираторног дистрес синдрома, који настаје због незрелости плућа и немогућности дисања.

- Због тога им је потребна њега, кисеоничка подршка, а некада и механичка вентилација. Отприлике, данас се сматра да је око 10 одсто пријевремено рођене дјеце - навела је Гавриловићева.

Она је истакла да се мајчино млијеко сматра једином адекватном исхраном за новорођенче, јер, осим што задовољава енергетске потребе, уједно штити бебу од инфекција захваљујући мајчиним антитијелима која се преносе путем млијека.

- Често новорођенчад која заврше у интензивној њези не могу да буду у прилици да их мајке доје. Због тога се праве банке хуманог млијека да би мајке могле да дају млијеко, које се складишти, а потом се тим млијеком хране бебе које бораве у интензивним његама - рекла је Гавриловићева.

Она је изразила задовољство што је покренута акција оснивања прве банке хуманог млијека у Српској.

- Велике установе које имају велики број порођаја посједују банке хуманог млијека, а код нас у Српској до сада тога није било и ово је први пут да се ради на томе да се направи прва банка хуманог млијека - рекла је Гавриловићева.