latinica  ћирилица
09/12/2020 |  14:11 ⇒ 16:32 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Годинама се заговара неуставно поступање у БиХ (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да они који су се обратили Комитету за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса годинама причају исто и заговарају неуставно и вандејтонско поступање у БиХ, иако долазе са простора гдје је написан Дејтонски мировни споразум.
Жељка Цвијановић -
Жељка Цвијановић

- Када се погледа ко се обратио Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса САД и ко је позван да изнесе мишљење могло се унапријед написати шта ће рећи, јер су им ставови познати. То је познати лобистички приступ који деценијама овдје гледамо - рекла је Цвијановић новинарима у Бањалуци.

Она је истакла да је ријеч о подухвату људи који су некада имали универзитетску позадину и користили је да би причали против Републике Српске.

- Нисам код њих препознала дозу реалности према БиХ, него многе који лобирају за бошњачке политичке интересе. Не мислим да има тежину чињеница да је јуче неко нешто причао, него тежину има количина неразумјевања према проблемима БиХ - додала је Цвијановић.

Према њеним ријечима, одлично се зна како БиХ може функционисати, али упорно се све ставља под плашт неке централизоване, унитарне и грађанске државе што није формула за успјех.

Цвијановић је поновила да је формула за успјех БиХ да се сви крећу у складу са уставним надлежностима и да се добро комуницира.

- Има оних који реално виде шта је проблем и све их је више, али има и оних који то неће да виде. Наша политика је та да Република Српска није проблематична са аспекта функционисања БиХ, док год је БиХ таква каква је замишљења и успостављена Уставом који је креиран у САД - рекла је Цвијановић.