latinica  ћирилица
10/12/2020 |  16:22 ⇒ 16:23 | Аутор: Б92

Манастир Дечани међу 12 најугроженијих објеката културног насљеђа Европе

Европа ностра, организација цивилног друштва која се бави заштитом културе и природе, и Институт Европске инвестиционе банке, објавили су данас листу 12 најугроженијих објеката културног насљеђа, међу којима је и Манастир Дечани, са одредницом "Косово*".
Манастир Високи Дечани - Фото: СРНА
Манастир Високи ДечаниФото: СРНА

Избор најугроженијих је направљен на основу историјског значаја и културне вриједности, и ургентности њихове угрожености.

Листу 12 угрожених локалитета је саставио међународни Савјетодавни одбор у којем су стручњаци за историју, археологију, архитектуру, конзервацију, пројектно планирање и финансије.

Те знаменитости су у најужем кругу за Програм "Седам најугроженијих споменика културе Европе за 2021. годину", који ће бити објављен у марту, саопштила је Европа ностра у Србији.

Тим програмом, покренутим 2013. године, цивилно друштво настоји да сачува угрожено насљеђе Европе, за шта не обезбеђује директно финансирање, већ стручну и активистичку подршку.

Први пут од покретања тог програма, за локалитете на листи "Седам најугроженијих споменика културе Европе 2021" моћи ће да се тражи до 10.000 евра од Института Европске инвестиционе банке.