latinica  ћирилица
10/12/2020 |  19:19 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

За Српску неприхватљив аранжман ММФ-а условљен политичким захтјевима (ВИДЕО)

Сједница Фискалног савјета БиХ, на којој се усаглашава Писмо намјере о новом кредитном аранжману са ММФ-ом, вриједним 1,5 милијарди марака, биће настављена сутра.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Сједница је јуче прекинута јер је за Српску неприхватљив аранжман условљен политичким захтјевима који подразумијевају пренос надлежности са Српске на институције БиХ.

Три захтјева за Српску нису прихватљива.

Преузимање регистра рачуна физичких лица на Централну банку БиХ и формирање регулаторног тијела за сертификоване потписе јер нису у складу са Уставом, преносе надлежност са Српске на БиХ.

Трећи захтјев, формирање Фонда за финансијску стабилност банака није прихватљив, јер Агенција за осигурање депозита нема законски основ да буде надлежна над Фондом, а и приједлог да фонд у прво вријеме финасирају ентитети а користе га комерцијалне банке -није прихватљив.

- Ми очекујемо одговор ММФ-а на наше примједбе. Ако наше примједбе буду прихваћене, ми можемо потписати аранжман са ММФ-ом. Ако се не буду могле прихватити наше примједбе, а поготово оне које се односе на пренос надлежности, нећемо потписати - изјавила је министарка финансија Републике Српске Зора Видовић.

Нисмо навикли да од ММФ-а добијамо захтјеве који подразумијевају неуставно поступање, поручује предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изненађена што је за ММФ прихватљива варијанта са нивоа БиХ која задире у уставне токове.

Реформе јесу нужност и ми их проводиимо, са и без ММФ-а.

- Ја сам годинама заједно са тадашњим министром финсија, сада предсједавајућим Савјета министара, водила преговоре и разговоре са ММФ. Морам рећи да нисмо наилазили на тако драстичне ситуације. Било је тешких преговора, али никада и политичких условљавања на овај начин конципираних. Ако нема договора, нема договора, није до нас - рекла је Цвијановић.

У писму намјере стоји и да БиХ треба усвојити буџет, што се за министра финасија и трезора у Савјету министара Вјекослава Беванду и подразумијева.

Беванда очекује да ће стратегије управљања јавним финасијама бити усклађене са уставним уређењем.

- Држава нема ни марке од ММФ-а, то користе ентитети. Немам замјерки. Ја очекујем договор јер ентитети требају новац. Нема теорије да ја то писмо намјере ни меморандум потпишем без јасно утврђених критеријума расподјеле јер не желим да будем дио циркуса као са прошлим аранжманом - истакао је Беванда.

Средства од 36-мјесечног проширеног аранжмана са ММФ-ом у вриједности од око 1,5 милијарди КМ требала би бити усмјерена у санацију посљедица пандемије, прије свега у привреду.

Но, из Српске поручују да иако најповољнији, аранжман са ММФ-ом неће прихватити по сваку цијену.