latinica  ћирилица
11/12/2020 |  08:51 ⇒ 09:10 | Аутор: СРНА

Рајин: Потребно указивати на значај хуманог млијека

Педијатар са Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Драшко Рајин изјавио је да хумано млијеко јача имунитет и штити новорођенчад од инфекције и да се мора "на сва звона" говорити о његовом значају како би жене саме осјетиле потребу да га донирају за угрожену дјецу.
С љубављу храбрим срцима - Фото: РТРС
С љубављу храбрим срцимаФото: РТРС

Он је рекао Срни да је хумано млијеко храна која има живе ћелије, неутрофиле, макрофаге, лимфоците и све што ће омогућити побољшање имуног одговора дјетета, успостављање адекватног имунитета и заштиту новорођенчета од инфекције.

Рајин је подсјетио да је хумано млијеко од памтивијека основни начин исхране за новорођену дјецу, те да се посебан значај придаје исхрани хуманим млијеком код прематурне новорођенчади.

Он је напоменуо да су, у случајевима када није могуће обезбиједити дојење због стања саме мајке или стања новорођенчета, од изузетног значаја Банке хуманог млијека.

Према његовим ријечима, захваљујући хуманитарној акцији "С љубављу храбрим срцима", прву Банку хуманог млијека добиће и Република Српска.

- У овом тренутку нам је посебно важна подршка медија и грађана. Морамо да на сва звона говоримо о значају хуманог млијека, да се о томе прича са женама, али и у широј јавности. Битно је да жене саме осјете потребу да донирају своје млијеко за другу угрожену дјецу, посебно за прематурну новорођенчад за коју је хумано млијеко и храна и лијек - рекао је Рајин.

Рајин је нагласио да се посебно савјетује давање тог млијека новорођенчади испод 1.500 грама, бебама са оперисаним некротичним ентероколитисом, те дјеци са знацима ентероколитиса.

- Морамо да утичемо на јавност да се што више покренемо, да организујемо банку хуманог млијека да би олакшали и нама, а посебно да би помогли пријевремено рођеној дјеци да лакше преброде све проблеме са којима се суочавају - каже Рајин.

Говорећи о значају мајчиног млијека за новорођенчад, Рајин је истакао да оно не задовољава само основне нутритивне потребе новорођенчета.

- Дојењем се успоставља прво тај емоционални контакт, омогућева се одговарајућа емоционална стабилност дјетета, стабилност мајке, подстиче се дјечији психо-моторни развој - објаснио је Рајин.

Он је навео да су статистички подаци на свјетском нивоу показали да је знатно мања учесталост дијабетеса мелитуса код дјеце храњене мајчиним млијеком, као и знатно мањи број неуролошких тегоба, док су проходавање и проговарање, односно психо-моторни развој такве дјеце, знатно уреднији него код дјеце која су храњена адаптираним млијечним формулама.

- Хумано млијеко, осим те нутритивне и емоционалне компоненте, једина је храна која има биолошки активне супстанце. Те биолошки активне супстанце сврставају се у неке одређене групе и то су, углавном, супстанце које дјелују директно антимикробно и противупално - указао је Рајин.

Рајин је позвао све грађане у Републици Српској да позову хуманитарни број 1411 и на тај начин дарују једну КМ за успостављање прве банке хуманог млијека у Српској и БиХ.

Он је захвалио и Удружењу родитеља пријевремено рођене дјеце "Мрвице", које је иницирало отварање прве банке хуманог млијека.

Традиционална манифестација "С љубављу храбрим срцима" под покровитељством предсједника Републике Српске организује се ове године 11. пут, а прикупљена средства биће искориштена за покретање прве банке хуманог млијека у Српској.

С обзиром на то да због епидемиолошке ситуације неће бити могуће одржати донаторско вече у форми великог окупљања у Банском двору, ове године ће 27. децембра бити организован прикладан телевизијски програм.