latinica  ћирилица
11/12/2020 |  15:18 ⇒ 15:28 | Аутор: СРНА

Додик: Неприхватљиво да правосуђе у БиХ буде под утицајем странаца (ВИДЕО)

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је правосуђе у БиХ под утицајем међународног фактора и Делегације ЕУ који намећу рјешења и траже пресуде судова које би одговарале политичком развоју у БиХ, што је за Републику Српску неприхватљиво.
Милорад Додик (Фото:  Д. Поздеровић) -
Милорад Додик (Фото: Д. Поздеровић)

- Стално се од нас тражи да не утичемо на правосудне институције, а видимо да Европљани утичу путем Делегације ЕУ у БиХ, затим персонал амбасада САД и Велике Британије у БиХ, као и нелегални Савјет за спровођење мира. Све су урадили да правосуђе буде зависно од њих, а не да буде одговорно народу - рекао је Додик.

Он је истакао да су се и европске амбасаде придружиле хајци коју спроводе Обавјештајно–безбједносна агенција БиХ и муслимани у Сарајеву против предсједавајућег Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милана Тегелтије.

- То се говори јавно, а Амбасада САД у БиХ је објавила неколико саопштења што је веома необично, ако се полази од става да се не мијешају у унутрашње ствари других земаља. Нажалост, масовно се мијешају у рад правосуђа у БиХ - рекао је Додик.

Он је нагласио да Републици Српској није потребна постојећа пракса у БиХ када је ријеч о правосуђу и бориће се против ње.

- СДА је прије годину говорила да јој је правосуђе измакло контроли и да јој треба бити враћено. Амбасаде САД, Велике Британије и Делегација ЕУ у БиХ су у функцији СДА и враћања њеног утицаја у правосуђе БиХ - рекао је Додик.

Он је поновио да је Република Српска за разговор, а не за камуфлаже које су биле до сада.

- Камуфлажа међународне заједнице је довела до неефикасног правосуђа који они сада желе да реформишу. Желе да донесу малу измјену у Високом судском и тужилачком савјету БиХ како би га учинили још више зависним од међународног фактора што је неприхватљиво, па макар долазило и из ЕУ. Ово ћемо стално понављати - закључио је Додик.