latinica  ћирилица
12/12/2020 |  09:10 ⇒ 09:10 | Аутор: СРНА

Хартман: Потребна политичка воља за одговарајући смјештај миграната

Амбасадор Аустрије у БиХ Урлике Хартман изјавила је да за мигранте треба наћи одговарајући смјештај у БиХ и да је за то потребна политичка воља.
Улрике Хартман - Фото: СРНА
Улрике ХартманФото: СРНА

- У БиХ се налази отприлике 10.000 тих људи, а чујем да трећина нема адекватан смјештај. Смрзавају се на температури испод нуле. А да не говоримо о томе да немају медицинску заштиту или храну. То је неприхватљиво - рекла је Хартманова за "Независне новине".

Она је напоменула да ЕУ даје милионе да би помогла БиХ, укључујући и новац за смјештај и храну за мигранте.

Хартманова је навела да је сиутација у Аустрији, када је ријеч о мигрантима, под контролом, али да Европа још нема заједничке стратегије.

Говорећи о путовању грађана БиХ у Аустрију у условима када су у тој земљи уведене строге мјере за сузбијањем пандемије вируса корона, Хартманова је навела да је за улазак у Аустрију потребно показати негативан тест и ићи у обавезна карантин уз опсежне контроле и ригорозне казне за непоштивање, уз апел да се путује што је мање могуће.

Хартманова је навела да око 200 аустријских фирми и представништава у БиХ запошљава око 8.000 људи, што је позитивно за БиХ, те нагласила да је за инвестиције веома важно да постоји правна сигурност.