latinica  ћирилица
13/12/2020 |  14:56 ⇒ 14:58 | Аутор: СРНА

Адвокатима за одбрану по службеној дужности уплаћено 4,3 милиона KM

Министарство правде Републике Српске у сарадњи са Адвокатском комором Српске уплатило је 4,3 милиона КМ дуговања адвокатима за одбрану по службеној дужности од 2010. године, изјавио је ресорни министар Антон Касиповић.
Антон Касиповић  (Фото:glassrpske.com) -
Антон Касиповић (Фото:glassrpske.com)

- Настојали смо и успјели највећим дијелом да измиримо дуговања у претходних десет година - рекао је Срни Касиповић, коментаришући информације које су се појавиле у јавном дискурсу које се односе на накнаде за адвокате у вези са одбраном по службеној дужности.

Касиповић је истакао да остаје да се морају уређивати односи са судовима, Адвокатском комором Републике Српске и буџетским системом, те да утврде како се и на који начин одабирају адвокати који бране по службеној дужности.

Он је подсјетио да су дуговања од 2010. године настала далеко прије него што је почео радити у Министарству правде Републике Српске.

- Неспорна чињеница да су ти људи зарадили тај новац. Стицај околности је био да им то на вријеме није уплаћивано. Све и једно питање, све и једна сума и накнада увијек је договарана, усклађивана са Адвокатском комором Републике Српске - појаснио је Касиповић.

Касиповић је истакао да је Министарство правде Републике Српске, будући да је ријеч о трошковима буџета, у сваком тренутку разматрало та питања са судовима у којима су поступали адвокати и у складу са прописима који прате буџетски систем.

- Никада нисам разговарао појединачно са било којим адвокатом, никада нисам одржао састанак у Министарству праве Републике Српске или изван ресорног министарства ни са једним адвокатом - навео је Касиповић.

Он је додао да су сваки пут његови разговори били са Адвокатском комором Републике Српске од Скупштине 10. новембра 2018. године и даље, увијек са представницима Коморе.

- Било какво запажање, разматрање и било каква оцјена да сам било када, било с ким и било гдје разговарао појединачно о било којем потраживању једноставно не стоји - истакао је министар правде Републике Српске.

Касиповић је рекао да никада није разговарао са адвокатима, којих у Републици Српској има 580, о појединачном потраживању, него увијек и једино само о потраживањима адвоката, али не толико због намјере да ријеши њихова потраживања, него прије свега да разумије потребе грађана Републике Српске који некада нису у прилици да у споровима које воде плате или ангажују адвокате.

- Да би то адвокати радили било је битно да им се исплате потраживања на која реално имају право од 2010. године - појаснио је Касиповић.

Будући да у јавном дискурсу постоји разматрање, па и у смислу да је министар правде Републике Српске имао на било који начин неку погодност из тога, Касиповић је истакао да никада није разговарао са било којим адвокатом.

- Никада нисам дојавио, натукнуо, ставио до знања да ме било шта занима у односу на то да било који адвокат има било које потраживање. Никада ми нико од адвоката није понудио нешто. Да је понудио, а вјероватно је да због тога и није, ја то не бих прихватио, односно покренуо бих поступак. Због части и угледа и професионалног статуса адвокатске професије мени то никада нико никада није понудио - истакао је Касиповић.

Министар правде је рекао да је важно да се задржи статус адвокатске професије у Републици Српској, истичући да је у том погледу потребно уређивати даље односе и у погледу избора адвоката који заступају по службеној дужности.

Он је рекао да је то обавеза коју имају Министарство правде и судови у Републици Српској и на томе ће радити.

- Министарство правде Републике Српске стоји на располагању и ми ћемо иницирати расправу и доношење одређених законских рјешења, подзаконских аката, поступања судова у смислу како, на који начин и у којим околностима се бирају адвокати за одбране по службеној дужности - закључио је министар правде Републике Српске.