latinica  ћирилица
13/12/2020 |  19:31 ⇒ 14/12/2020 | 08:09 | Аутор: РТРС

Из Сарајева још једна прича о обесправљеним Србима (ВИДЕО)

Из Сарајева које се често зна похвалити мултиетничким и мултиконфесионалним карактером још једна прича о обесправљеним Србима. Имовину Ратка Николића из сарајевског насеља Ступ већ 20 година незаконито користи приватно предузеће Дрвосјеча.
Николић Ратко - Фото: РТРС
Николић РаткоФото: РТРС

Вишегодишњим судским процесом Ратко покушава да врати отето, препуштен је адвокатима, неизаинтересованим судијама и моћном тајкуну који има "дебеле" политичке везе у Сарајеву. Једина каква-таква помоћ и утјеха је, како каже, од Телевизије Републике Српске.

Сваки долазак из избјеглиштва у Бијељини, на дједовину у Сарајеву за Ратка Николића је болан. Дрхтавом руком из фасицкле вади фотографије породичних кућа, којих одавно нема. На њиховим темељима, послије Дејтона направљено је стовариште дрва.

- Моја кућа је била на спрат, била је 32 метра одавде. А ово на слици је братова, прије него што је срушена - прича Ратко.

Ратку Николићу је дозвољено да хода уском уличицом, на своје имање не може. Тамо су багери, камиони, радници с моторном пилом. Раније када је долазио, полиција га је чувала од физичких насртаја узурпатора.

Присјећа се, да када су дошли прије 20 година, овдје већ затекли те људе који сијеку дрва. Куће су биле девастиране, а касније су их и срушили. С тугом се присјећа времена када су ту живјели, а шта су сада дочекали - отету земљу.

Од породице Николић отето је више од 1.000 квадратних метара земљишта уз жељеничку пругу. Двије деценије траје правна битка да докажу да је породично имање њихово, а да је Нихад Хелаћ, власник фирме Дрвосјеча из Сарајева, узурпатор приватне имовине. Раније се Хелаћ правдао да нема јасне међе између парцела његове фирме и Николићеве. Пропао је и  недавни покушај пред Општинским судом у Сарајеву да се договоре о купопродаји.

- Судија је рекла да се погодимо. Ми смо тражили 300.000 КМ за земљу, три куће, гараже, радње...Њему је то скупо, а толике године овдје ради и зарађује!? - резигниран је Ратко. 

Обраћао се Ратко Николић и високом представнику, али слаба вајда. Само у Сарајеву приватна имовина није неприкосновена, само у том граду могуће је 20 година користити туђу имовину, претходно порушивши куће и сваки траг постојања Срба. Ратку остаје трачак наде у пресуду Општинског суда у Сарајеву у његову корист.