latinica  ћирилица
15/12/2020 |  10:23 ⇒ 10:30 | Аутор: СРНА

Одустали од сусрета да би сачували "понос и достојанство" БиХ

Чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић изјавили су данас да су одбили да присуствују састанку у Сарајеву са руским министром иностраних послова Сергејом Лавровим како би сачували "понос и достојанство БиХ".
Жељко Комшић и Џефик Џаферовић (фото: Avaz) -
Жељко Комшић и Џефик Џаферовић (фото: Avaz)

Џаферовић је рекао да је Руска Федерација велика држава и свјетска сила, те да је Лавров потврдио да поштује Дејтонски мировни споразум, поштује суверентитет и територијални интегритет БиХ.

Међутим, додао је Џаферовић, јучерашње поруке руског шефа дипломатије говоре нешто другачије.

- Поштовати Дејтонски мировни споразум значи поштовати и све њене анексе. Прво што се спомиње јесте држава БиХ, њен континуитет, институције и застава и грб. То су симболи БиХ и њених институција. То се мора поштовати, а то јуче није
испоштовало - додао је бошњачки члан Предсједништва БиХ на конференцији за новинаре.

Џаферовић је истакао да поштовати Дејтонски споразум значи поштовати све анексе.

- Један од њих је и ОХР, а одлазак ОХР-а заговарају снаге које говоре о сецесији и етничким подјелама. То Лавров зна, а ако каже да се поштује Дејтонски споразум, онда се мора поштовати и ОХР - сматра он.

Према његовим ријечима, БиХ не може нормално функционисати по постојећем уставу без високог представника, а то је "јуче оспоравано на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву".

Он каже да су дефинисани циљеви БиХ чланство у ЕУ и НАТО-у и да су у томе учествовали сви народи из свих дијелова БиХ, па и оних који то данас негирају.

- Ово је порука и нашим пријатељима из Европе, партнерима за чланство у ЕУ, партнерима за чланство у НАТО - рекао је Џаферовић.

Комшић је навео да је за одлуку имао два разлога, а то су недостатак заставе БиХ на јучерашњем састанку са /предсједавајућим и српским чланом Предсједништва БиХ/ Милорадом Додиком, те изјаве којима поздравља резолуцију о војној неутралности коју је донијела Народна скупштина Републике Српске.

- Лавров зна да такве одлуке може донијети само држава, а у доношењу су учествовали и представници Републике Српске, као и Додик. Он је својим поступцима показао непоштивање уставног система и БиХ - рекао је он.

Комшић је оцијенио да су потези "једног тако искусног дипломате унапријед осмишљени" те као такви нису пријатељски према БиХ.

Он је рекао да овакви потези Сергеја Лаврова не могу бити третирани као дипломатски скандал, јер иза руског министра "стоји велики апарат који све зна и све прати у БиХ".