latinica  ћирилица
15/12/2020 |  22:34 ⇒ 22:34 | Аутор: РТРС

За Џаферовића је БиХ "НАТО простор"

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је вечерас за ФТВ да је Босна и Херцеговина "простор ЕУ и НАТО".
Шефик Џаферовић - Фото: РТРС
Шефик ЏаферовићФото: РТРС

- Овдје је покушај да се глобални интереси преламају преко БиХ, а ми смо се опредијелили за европски и НАТО пут. /Министар спољних послова Русије Сергеј/ Лавров је практично признао у чему је проблем, говорећи о састанку с Федериком Могерини. У чему је проблем? Ово јесте простор ЕУ и БиХ ће бити чланица, ово јесте простор НАТО и БиХ ће бити чланица - рекао је Џаферовић.

Он сматра да је "за БиХ најсигурније да буде у НАТО".

- НАТО је зауставио агресију на БиХ, помагао реформу одбране БиХ, пријатељ је свих народа и грађана у овој земљи. И неко онда дође, ма макар тај неко био тако искусни дипломата из тако велике и утицајне државе и каже да је то проблем. Е, није проблем. Ово је наша порука, тешко је било донијети одлуку. Размишљали смо да одемо на састанак и кажемо шта имамо, али процијенили смо да је ово довољно снажно и да чланови колективног шефа државе требају на овај начин исказати протест - рекао је Џаферовић.

Он је истакао да су хрватски члан Предсједништва БиХ Жељко Комшић и он "на овај начин послали поруку свима, и Русији и Европи и Америци".

Подсјећамо, чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић одбили су да се данас у Сарајеву састану са министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим. Са Лавровим се састао српски члан и предсједавајући Предсједништва Милорад Додик.

Лавров је рекао да инцидент у Сарајеву не сматра битним за политику Русије и развој односа и нагласио да та одлука није донесена самостално, већ да је у питању порука спољних играча.