latinica  ћирилица
16/12/2020 |  11:44 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Јединствен став о поштовању Дејтона, равноправности три народа и два ентитета

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је данас у Загребу да је са министром иностраних послова Хрватске Горданом Грлићем Радманом разговарао и о БиХ и да имају јединствен став да треба поштовати Дејтонски споразум, равноправност три конститутивна народа и два ентитета у БиХ.
Лавров са Грлићем Радманом - Фото: HRT
Лавров са Грлићем РадманомФото: HRT

- Разговарали смо и о косметском проблему. Истакао сам неопходност да Приштина испуни своје обвезе, прије свега неопходност стварања заједнице српских општина на Космету - рекао је Лавров.

Лавров је истакао да се сарадња са Хрватском развија укључујући и политички дијалог, међупарламентарне везе, хуманитарну и културну сарадњу.

- Што се тиче привредних веза надам ће да се ускоро почети поново са радом међувладина комисија за трговинску, привредну, научну и техничку сарадњу између наших земаља. Што се тиче бизниса и пословних веза оне се развијају - рекао је Лавров и додао да су разговарали и о могућностима отварања руског центра за науку и културу у Загребу какви постоје и у главним градовима других земаља.

Хрватски министар иностраних послова Гордан Грлић Радман рекао је да ће посјета Лаврова Хрватској дати додатан подстицај за наставак позитивног тренда у хрватско-руским односима, као и да су данашњи разговори потврдили како за то постоје не само потенцијали него и посвећеност са обје стране, преноси ХРТ.

Радман је навео да је током разговора о ситуацији у југоисточној Европи, посебно у БиХ, истакао да је у БиХ од велике важности да се постигне стварна равноправност сва три конститутивна народа који сами бирају своје легитимне представнике.

- Захвалио сам му на учествовању на конференцији о обиљежавању 25 година Дејтонског споразума и порукама које је послао - рекао је Радман.

Он је навео да је похвалио и улогу Русије у постизање примирја у Нагорно- Карабаху, те нагласио важност ангажмана групе из Минска у даљим напорима за постизање трајног рјешења.

- Разговарали смо и о ситуацији у Бјелорусији, Украјини, Блиском истоку и сјеверу Африке - рекао је Радман.

Он је додао да је недавно пресељена хрватска Амбасада у Москви на нову адресу, те како му је драго што се данас отвара нова Амбасада Русије у Загребу.

- С министром сам потписао план консултација наша два министарстава иностраних послова за идуће двије године, а такође је министар Лавров с министром културе Нином Обуљен Коржинек потписао програм културне сарадње од 2020. до 2020. годиине - рекао је Радман.