latinica  ћирилица
16/12/2020 |  15:04 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

БиХ може остати без вакцина; Позив Федерацији да уплати средства

Постоји реална опасност да БиХ остане без двије трећине предвиђених вакцина против вируса корона од предвиђених око 1.200.000, јер Влада Федерације БиХ није уплатила свој дио средстава до рока који је истекао јуче.
Вакцина (Фото: Shutterstock) -
Вакцина (Фото: Shutterstock)

Савјет министара је на данашњој сједници упознат о проблему уплате средстава за набавку вакцине против ковида 19 и изразио забринутост јер средства нису уплаћена на вријеме.

Такође, указано је на чињеницу да БиХ може врло лако остати без првих количина вакцина које ће бити најпотребније, те је Савјет министара изразио забринутост да би неизвршавање финансијских обавеза могло утицати на смањење количина наручених доза вакцина за БиХ, али и застој у њиховој испоруци.

Савјет министара позвао је Владу Федерације БиХ да предвиђени дио финансијских средстава за ове намјене што прије уплати, с обзиром на то да су своје финансијске обавезе у предвиђеном року завршиле владе Републике Српске и Брчко дистрикта.

Савјет министара је још у септембру завршио обавезе у погледу набавке вакцина против ковида 19 за БиХ, када је уговорено 1.230.000 доза вакцина.