latinica  ћирилица
16/12/2020 |  17:19 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Илић: Упитна набавка вакцина против вируса корона

Замјеник министра цивилних послова у Савјету министара Синиша Илић изјавио је да се нада да уговор са Глобалном алијансом за вакцине неће бити прекинут иако је јуче истекао рок за уплату комплетног износа за куповину вакцина против вируса корона, а Влада Федерације БиХ није уплатила свој дио.

Илић је навео да је Министарство цивилних послова у Савјету министара крајем октобра потписало тај уговор, који је добио сагласност Савјета министара и ентитетских влада.

- Уговор је важио до јуче, а обавезе су имали ентитети да уплате средстава. Република Српска је уплатила за 400.000 доза и Брчко дистрикт 32.000 доза, што значи да Влада ФБиХ није уплатила двије трећине, односно 800.000 доза - изјавио је Илић у Сарајеву и додао да једна доза кошта око 10 долара, што је укупно више од 12.000.000 долара.

Он је напоменуо да је на данашњој сједници Савјета министара донесено неколико закључака, међу којима је да се обавезује Влада ФБиХ да што прије уплати двије трећине потребних средстава.

- Ми смо јуче добили обавјештење из Владе ФБиХ да је у плану буџета за 2021. годину планиран тај износ, што је, према нашем мишљењу, дуг рок и прекасно јер би требало да вакцине добијемо већ у првом кварталу сљедеће године - истакао је Илић.

Он је изразио наду да ће Влада ФБиХ наћи могућности и средстава у наредним данима да се не би дошло у ситуацију да ГАВИ прекине, односно откаже уговор, узимајући у обзир да је наведени рок јуче истекао и да је од овог момента набавка вакцина упитна.

Илић је додао да ће Савјет министара од ентитетских влада тражити да се испоштују те обавезе како би се изашло из ове ситуације, која, како каже, и није баш пријатна.

Он је навео да ће у наредном периоду бити ријечи и о транспорту наведених вакцина, те да су ријетке међународне институције које то врше, напомињући да је Министарство цивилних послова добило једну понуду од око 2.000.000 КМ.

- Ријеч је о трошковима шпедиције, транспорта, складиштења и чувања, тако да у то овом моменту једина понуда Уницефа, који и има услове на међународном плану да то складишти, транспортује и слично. Вјерујем да ће то у наредном периоду и бити договорено са том организацијом - рекао је Илић и додао да ће та средства сносити Министарство финансија и трезора у Савјету министара.

Савјет министара је још у септембру завршио обавезе у погледу набавке вакцина против ковида 19 за БиХ, када је уговорено 1.230.000 доза.