latinica  ћирилица
16/12/2020 |  18:57 ⇒ 20:59 | Аутор: СРНА

Члан ЦИК-а: Ближе смо одлуци о поништавању избора у Сребреници и Добоју

Члан Централне изборне комисије БиХ Ахмет Шантић оцијенио је да је ЦИК сада можда ближе одлуци о поништавању избора у Сребреници и Добоју.
Ахмет Шантић - Фото: СРНА
Ахмет ШантићФото: СРНА

Он је рекао да је ЦИК добио много притужби од посматрача политичких субјеката о неправилностима, да се то разматра и да је донесена одлука да се изборни процес преиспита у те двије изборне јединице.

- Ангажовали смо и вјештаке - графологе, да испитају стање извода из бирачког списка у обје изборне јединице, јер имамо одређених индиција да се ради о потписима одређеног броја људи који су гласали можда и више пута у име одређених бирача - рекао је Шантић за Н1.

Према његовим ријечима, те су анализе при крају и то ће бити један од сегмената који ће опредијелити ЦИК да ли да иде у правцу утврђивања резултата или поништавању.

- Чини ми се да смо сада можда ближе поништавању, али не бих прејудицирао одлуку - рекао је Шантић.

Централна изборна комисија БиХ је, одлуком о потврђивању и објави резултата локалних избора, потврдила резултате локалних избора у БиХ за 64 скупштине општина у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и 55 у Републици Српској, 119 начелника општина у ФБиХ, 14 градских скупштина у ФБиХ, пет скупштина градова у Српској, 21 градоначелника, те за Скупштину Брчко дистрикта.

Резултати избора за Сребреницу и Добој нису ни утврђени, јер се воде поступци које је покренуо ЦИК о утврђивању повреда изборног процеса и евентуалне одговрности изборне администрације у овој општини, односно граду.