latinica  ћирилица
19/12/2020 |  16:56 ⇒ 16:56 | Аутор: СРНА

Јермени одали пошту погинулим војницима (ВИДЕО)

Хиљаде Јермена изашло је данас на улице Јеревана да би одали пошту војницима погинулим у шестоседмичном рату око Нагорно-Карабаха у коме је Азербејџан добио значајну територију.
Јермени одали пошту погинулим војнциима (фото:ТАСС/Ваграм Багдасарян) -
Јермени одали пошту погинулим војнциима (фото:ТАСС/Ваграм Багдасарян)

Сукоб и губици на јерменској страни повећали су притисак на премијера Николу Пашињана да се повуче након што га је опозиција оптужила за лоше руковођење цијелом ситауцијом прихватајући примирје које је испословала Русија.

Данашњи марш, који се одржава првог дана жалости, предводио је Пашињан. Он је заједно са другим званичницима одао пошту погинулим војницима на војном гробљу Јераблур.

Иако су његове присталице дошле у великом броју, јерменска телевизија приказала је снимак на коме се види како противници узвикују "Никол је издајник!", док је његов конвој пролазио уз велике мјере безбједности.

Јерменска опозиција позвала је присталице да се придруже националном штрајку 22. децембра послије тродневне жалости да би извршили притисак на Пашињана да се повуче.

Пашињан је одбио да се повуче.

Јерменске власти у Нагорно-Карабаху оптужиле су снаге Азербејџана за заробљавање неколико десетина њихових војника што је додатно затегло односе и угрозило постигнути мир.

Москва је распоредила мировне снаге које надгледају примирје, али спорадични сукоби и даље се настављају.