latinica  ћирилица
21/12/2020 |  14:25 ⇒ 15:11 | Аутор: СРНА

Званичници ЕУ: Алармантно у БиХ, позив властима да хитно дјелују

Високи европски званичници оцијенили су да је алармантна ситуација у БиХ у области миграција и поново позвали локалне власти да дјелују што хитније и ријеше питање миграната без склоништа.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ, комесар за унутрашње послове Илва Јохансон и европски комесар за проширење и сусједску политику Оливер Вархељи у заједничкој изјави навели су да ће више од 3.300 избјеглица и миграната остати без склоништа због скорог затварања објекта на локацији Липа.

То је, подсјећају, била привремена мјера у контексту пандемије ковида 19 током љетног периода, односно, усљед изостанка алтернативног рјешења домаћих власти, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

У заједничкој изјави они су позвали власти да превазиђу политичка питања и поново отворе центар Бира, као и објекат на локацији у Чиљугама код Тузле.

- Надлежне власти морају сарађивати и дјеловати што хитније, да би се ријешиле потребе свих избјеглица и миграната без склоништа, те спасили животи - наведено је у изјави.

Европски званичници истичу да се истовремено морају узети у обзир интереси локалног становништва и да ће у том погледу сарађивати с релевантним властима.

- ЕУ наставља да пружа подршку БиХ и њеним грађанима у суочавању са овом изазовном ситуацијом, те је управо издвојила додатна средства за ту сврху - наводи се у изјави.

ЕУ подржава БиХ у укупном управљању миграцијама, укључујући азил и јачање контроле граница, да би се изградили неопходни капацитети за ефикасно рјешавање питања миграција, наводи се у саопштењу.

Затварање мигрантског кампа Липа до сада је два пута пролонгирано.

Прво је било планирано да камп буде затворен у четвртак, 17. децембра, па је помјерено за суботу, 19. децембар, а потом је затварање најављено за данас.

Савјет министара на посљедњој сједници није постигао консензус о томе да се камп "Липа" озваничи као прихватни центар.