latinica  ћирилица
21/12/2020 |  19:17 ⇒ 22/12/2020 | 09:59 | Аутор: РТРС

Мигранти остају у Липи; Умјесто под шаторима, смјештај у контејнерима (ВИДЕО)

Мигранти остају у Липи. Умјесто под шаторима, биће смјештени у контејнерима.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

Савјет министара донио је одлуку о успостављању привременог прихватног центра, у монтажном објекту за смјештај 1.500 особа. Интернационална организација за миграције најављивала је затварање овог шаторског кампа, због лоших услова. Чак су и највиши европски званичници данас позвали власти у БиХ да поново отворе центар "Бира" и објекат у Циљугама код Тузле.

Након што је исељавање миграната из Липе одгођено два пута, очекивало се да ће се, према најавама, то десити данас. До тога, међутим, није дошло. Мигранти ће, према свему судећи, овдје остати. Одлуком Савјета министара, услови за боравак у кампу биће прилагођени зимским условима. Упркос капацитету од 1.000 мјеста, овдје је боравило и до 1.500 миграната.

Из ИОМ-а већ дуго упозоравају да овај шаторски камп није предвиђен за боравак у зимским условима. Протеклих дана неки од објеката су демонтирани, што је изазвало нервозу миграната.

- Инцидената нисмо имали, међутим задњих дана се учестало осјети нервоза, према нама се упућују питања шта ће бити с њима, и у неку руку више желе да остану у кампу оваквом какав је него да иду у шуму - навела је Наташа Омеровић, управница и координаторка мигрантског кампа Липа.

Још данас су званичници Европске уније позивали на премјештање миграната у камп Бира у Бихаћу, који је затворен прије два мјесеца. Такву могућност, међутим, одбацило је руководство града Бихаћа и Уснко-санског кантона. Сличног става су и грађани, који сматрају да би тим потезом била додатно погоршала безбједносна ситуација у граду.

Да тако не мисле они који од миграната профитирају, потврдио је данашњи случај хапшења полицијског службеника МУП-а Унско-санског кантона на подручју Бихаћа, због кријумчарења миграната.

А претходне најаве о распуштању кампа Липа узнемириле су и становнике околних села, забринуте за своју имовину.

- Они нису задовољни што је камп ту, угрожава гробље које они посјећују и свакако да разумијем те људе. Распуштање кампа би изазвало ситуацију каква не може да се опише - поручио је Немања Давидовић, предсједник Удружења "Повратиници" Уснко-санског кантона.

Савјет министара данас није постигао консензус током гласања о закључку, којим би се обавезало Министарство безбједности да, у складу са договором са Делегацијом ЕУ и у сарадњи са надлежним органима у БиХ, спроведе активности успостављања и функционисања привременог прихватног центра Циљуге, код Живиница, капацитета за смјештај 1.000 лица.