latinica  ћирилица
22/12/2020 |  11:39 ⇒ 12:34 | Аутор: РТРС

Излијечени од ковида: Вирус исцрпљује и психички и физички (ВИДЕО)

Нови вирус корона је непредвидив – оцјена је не само стручњака, него и пацијената који су имали тежу или блажу клиничку слику. Сви су сагласни да се испољава на различите начине и зависно од пацијента до пацијента – ковид 19 је опасна болест. Исцрпљује и психички и физички и опоравак је дуготрајан.
Излијечени од ковида: Вирус исцрпљује и психички и физички - Фото: РТРС
Излијечени од ковида: Вирус исцрпљује и психички и физичкиФото: РТРС

Гачанин Радомир Вучковић прије више од мјесец дана, почео је борбу с вирусом корона.  Симптоми који су се најприје испољили: температура 37,8 степени, болови у костима, мишићима и зглобовима. Након неколико дана дијагностикована је обострана упала плућа. У његовом случају није губио чуло окуса и мириса, нити апетит. Најприје је лијечен у Дому здравља Гацко, након чега је пребачен с позитивним резулататом пи-си-ар теста у требињску болницу.

Драгица Крсмановић из Фоче, прича да је и прије боловола грипу и имала температуру, али да овакво тешко стање по организам није доживјела. Послије десетодневне температуре изнад 38 степени тестирана је и налаз је показао да је негативна на вирус корона. Ту не престају проблеми који ће трајати више од три седмице.



Тежак пут од обостране упале плућа до опоравка прошао је и добојски љекар Славиша Ћелић. Наставио да је да сакодневно бије битку са ковидом 19 у добојској болнице гдје је запослен као анестезиолог и реаниматолог. Из властитог искуства црпи снагу и храбри преплашене пацијенте.

Искуства су различита, док је приступ опоравку организма од ковида 19 исти – редовно узимање терапије, здрава исхрана, шетње и поштовање противепидемијских препорука.

Од преживљеног у борби за нормално дисање и останак у животу, понајљепше сјећање је на преданост здравствених радника.

И љекари и пацијенти, позивају на опрез! Вирус корона наставља своје кретање, не бира кога ће напасти и довести му живот у опасност. Због тога савјет – поштовати све савјете и не упуштати се у авантуру да пркосите зарази која оставља дуготрајне посљедице. Не заборавите – маску није тешко носити, а без нормалног дисања у болници јесте, перите руке, одржавајте хигијену, држите дистанцу и избјегавајте окупљања, славља и прославе.