latinica  ћирилица
22/12/2020 |  12:03 ⇒ 12:26 | Аутор: РТРС

Представљен програм бесплатног студирања за младе у Русији

У Требињу је аташе за културу и образовање амбасаде Руске Федерације у БиХ, Анастасија Гајдаленок, представила програм и могућност бесплатног студирања за младе из БиХ и Републике Српске на неком од универзитета у Руској Федерацији.
Анастасија Гајдаленок - Фото: РТРС
Анастасија ГајдаленокФото: РТРС

Студенти и средњошколци који се одлуче да студирају и наставе школовање ван наших граница ту могућност имаће и на престижним факултетима у Руској Федерацији. У Русији је један од најквалитетнијих образовних система у свијету.

- Један је од најбољих образовних система у свијету. Наше дипломе се цјене такође у цјелом свијету и свим државама - истакла је Александра Гајдаленков, аташе за културу и образовање амбасаде Руске Федерације у БиХ.

Студенти из Српске имали би статус као руски - бесплатно школовање, мјесечну стипендију, смјештај у студентским домовима. Широм Русије могу да бирају било који програм на којем желе да студирају.

- То је све о буџету државе, на студенту је само путовање, израда визе, медицинско осигурање, а све остало је о трошку Руске Федерације - додала је Гајдаленкова.

Драгослав Бањак, предсједник скупштине града Требиња, нагласио је да је то велика прилика за младе.

- Коначно се пружила прилика и младим људима из Требиња, који су амбициозни и који нису везани толико за топлину породичног дома да се окушају на неком од универзитета који припадају једним од бољих образовних система у свијету - истакао је Бањак.

Студенти из Српске могу се пријављивати на конкурс који ће бити расписан у јануару наредне године за академску 2021/ 2022 годину.