latinica  ћирилица
22/12/2020 |  14:50 ⇒ 14:53 | Аутор: СРНА

Није у плану поновно отварање кампа Бира

Власти Унско-санског кантона и Град Бихаћ не планирају поново да отварају мигрантски камп Бира који се налази у градском језгру, потврђено је данас на хитном састанку Оперативне групе за управљање и координисање мигрантском кризом у овом кантону.
Мигранти у Бихаћу (архив) - Фото: РТРС
Мигранти у Бихаћу (архив)Фото: РТРС

Кантонални премијер Мустафа Ружнић рекао је новинарима да ће сутра бити одржана ванредна сједница Скупштине Унско-санског кантона на којој би се највиши законодавни орган требао изјаснити по овом питању.

Савјетник градоначелника Бихаћа Един Морањкић изјавио је да је отварање кампа Бира неприхватљиво под било каквим условина, те да је оптуживање града за мигрантску кризу и ситуацију у кампу Липа, замјена теза.

Министарство безбједности у Савјету министара упутило је Министарству унутрашњих послова Унско-санског кантона и Служби за послове са странцима писану инструкцију у којој тражи отварање кампа Бира у Бихаћу за смјештај миграната који се налазе у кампу Липа до окончања свих грађевинских радова.

Око 1.300 миграната у кампу Липа ни данас нема струју, воду и канализацију, због чега је Међународна организација за мигранте изразила забринутост због опасности од појаве жутице, која би угрозила животе миграната и присутних чланова невладиних организација.