latinica  ћирилица
22/12/2020 |  15:50 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Поклоњена икона је породична и освештана и у томе је њена вриједност

Икона Светог Николе, коју је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поклонио руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову, није украдена и спада у ред породичних освештаних икона, саопштено је из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.
Икона - Фото: СРНА
ИконаФото: СРНА

- Салве измишљотина и неистина услиједиле су након погрешне почетне медијске презентације да је ријеч о икони која је дио културне баштине и национално благо, што нигдје није установљено. То потврђује и чињеница да ни седам дана након уручења поклона нема потврде да се икона налази на листама несталих икона, нити да је ко потражује, или да је дио било чије културне баштине, али урпкос томе ширење неистина у јавности се наставља - истакли су из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.

Из кабинета су нагласили да поклоњена икона има своју тржишну вриједност, али њена вриједност се, прије свега, огледа у томе што је ријеч о освештаној православној икони великог свеца, што је сваком хришћанину веома познато.

- Након што је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик уручио поклон шефу руске дипломатије Сергеју Лаврову, у јавности су изнесени бројни нетачни наводи и лажне оптужбе од појединих медија, такозваних експерата, високих званичника БиХ, па чак и појединаца из Републике Српске. Нико и ништа, а најмање гнусне неистине не могу покварити братске односе два православна народа, као ни односе српског члана Предсједништва и политичког руководства Русије - поручили су из кабинета српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ.