latinica  ћирилица
22/12/2020 |  16:29 ⇒ 16:30 | Аутор: СРНА

Робни дефицит у 10 мјесеци 5,4 милијарде КМ

Спољнотрговински робни дефицит БиХ у 10 мјесеци износио је око 5,4 милијарде КМ, што је мање за 19,9 одсто у односу на исти период прошле године, изјавио је предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Вјекослав Вуковић.
Вјекослав Вуковић  (Фото:glassrpske.com) -
Вјекослав Вуковић (Фото:glassrpske.com)

Вуковић је навео да је у поменутом периоду из БиХ извезено робу у вриједности од око 8,9 милијарди КМ, што је мање за 11,2 одсто у односу на 10 мјесеци лани, док је увоз износио око 14,2 милијарде КМ, што је мање за 14,8 одсто у односу на 10 мјесеци прошле године, тако да је покривеност увоза извозом износила 62,4 одсто.

Почетком пандемије вируса корона, према ријечима Вуковића, највећи пад увоза и извоза забиљежио је металски сектор и то производња дијелова у ауто-индустрији, текстил и дрво су били у јаком паду јер је дошло до затварања сјеверне Италије.

Он је рекао новинарима у Сарајеву да је извоз кренуо, те да су ове гране почеле да биљеже опоравак оног тренутка када је престао "локдаун" у земљама Западне Европе, нагласивши да се то није десило са туризмом и услужним дјелатностима.

- Нажалост, наш туризам, хотелијерство, дакле услужна дјелатност и међународни превоз путника, остао је и даље на врло ниским гранама. Према показатељима, у прошлој години смо имали осам милиона ноћења, а ове године око 700.000 до 800.000 - истакао је Вуковић.

Према његовим ријечима, ове услужне дјелатности су у вријеме пандемије забиљежиле страшан пад, те је зато Спољнотрговинска комора апеловала и апелује и данас на власти у БиХ да се помогне овој грани, што је више могуће.

Вуковић је рекао да је за привреду БиХ ово била јако тешка година, тако да је Комора, у константној сарадњи са привредом, властима у БиХ, предложила четрдесетак мјера за санацију економије земље, од којих је више од 30 уважено.

- Морамо још бити опрезни. У наредној години очекујемо благи раст извоза БиХ, али ће све зависити од страних тржишта, а прије свега ЕУ, гдје заправо завршава 72 одсто наше робе - истакао је Вуковић.

Говорећи о дигитализацији, Вуковић је навео да је Комора била пионир када се радила дигитална трансформација у БиХ, односно анализа стања тренутне дигитализованости у свим подручјима и гранама привреде БиХ.

- Та фаза је завршена. Потом смо прешли на дигитализацију коморског система, дигитализовали смо Комору, увели неке документ-менаџмент системе, а сада радимо на дигиталној комори која ће бити доступна свим привредницима у олакшавању њиховог пословања, комунукације и тражења партнера и инвеститора - истакао је Вуковић.